Microsoft maakt Windows Virtual Desktop algemeen beschikbaar

Windows 10

Microsoft heeft Windows Virtual Desktop (WVD) wereldwijd algemeen beschikbaar gemaakt. Het Azure-gebaseerde systeem geeft bedrijven toegang tot gevirtualiseerde applicaties en externe desktops.

Bovendien geeft WVD de mogelijkheid om met meerdere gebruikers tegelijk in te loggen op dezelfde virtual machine met Windows 10 of Windows Server. Dat onderscheidt de softwarereus van andere leveranciers die gevirtualiseerde Windows-desktops en -applicaties aanbieden, aldus Techcrunch.

FSLogix

Kort na de aankondiging van de preview nam Microsoft het bedrijf FSLogix over, gespecialiseerd in het leveren van dezelfde soort gevirtualiseerde Windows-omgevingen die Microsoft nu aanbiedt via WVD. Microsoft kan dan ook gebruik maken van veel van de knowhow van FSLogix om ervoor te zorgen dat de gebruikerservaring op WVD zo soepel mogelijk verloopt. Als je nu met WVD bijvoorbeeld een nieuwe gevirtualiseerde versie van Outlook draait, duurt het slechts een paar seconden om te laden in plaats van bijna een minuut.

Groeiende vraag

Volgens Brad Anderson van Microsoft is er een groeiende vraag van organisaties die eenzelfde ervaring willen voor hun desktop, als nu gaande is bij het verplaatsen van een deel van hun infrastructuur naar de cloud.

“Ze kijken naar de cloud als een manier om te zeggen: ‘luister, laat de experts de infrastructuur beheren. Ze kunnen het optimaliseren, verfijnen. Ze kunnen ervoor zorgen dat alles goed wordt gedaan en dan heb ik gewoon een first-party service, in dit geval Microsoft, die ik kan gebruiken om mijn leven te vereenvoudigen’. Bovendien stelt het ze in staat om capaciteit naar behoefte te verhogen en te verlagen,” aldus Anderson.

Wel is het volgens hem belangrijk ervoor te zorgen dat deze services altijd beschikbaar zijn. Ze zijn misschien zelfs wel kritischer, dan voor andere workloads die naar de cloud zijn verplaatst. Als een bureaublad niet meer werkt, kan er tenslotte niet veel werk meer worden verricht. 

Multi-sessie

Ook is WVD volgens Anderson de enige manier om een Windows 10-omgeving met meerdere sessies in de cloud te realiseren, omdat het de enige manier is om daarvoor een licentie te krijgen.

“We hebben het besturingssysteem gebouwd, we hebben de publieke cloud gebouwd, dus die combinatie wordt uniek. Dit geeft ons de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat die Windows 10-ervaring absoluut de beste is bovenop die publieke cloud,” constateert Anderson.

Windows 7

WVD biedt ook een uitkomst voor bedrijven die nog op zoek zijn naar een upgrade van hun oude Windows 7-implementaties. Hoewel Microsoft stopt met het aanbieden van gratis beveiligingspatches, kunnen gebruikers tot januari 2023 toegang krijgen tot gevirtualiseerde Windows 7-desktops met gratis uitgebreide beveiligingsupdates.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home