Wat zit er in Microsofts modulaire datacentercontainer?

Microsoft levert met het Azure Modular Data Center een functioneel on-premises-datacenter aan huis. Het datacenter zit in een standaardcontainerformaat en moet connectiviteit naar regio’s met een moeilijke cloudverbinding brengen.

Microsoft heeft met zijn Azure Modular Data Center (MDC) een mobiel datacenter in het aanbod. Het systeem is gebaseerd op Project Natick en omvat een volledig functioneel datacenter ingebouwd in een container met een standaardformaat. Die aanpak maakt het datacenter erg mobiel, aangezien het vervoerd kan worden per vrachtwagen of per schip zonder dat daar een logistieke uitdaging bij komt kijken.

Azure Stack

Microsoft mikt met het MDC op bedrijven of overheden die de functionaliteit en rekenkracht van een datacenter nodig hebben op een locatie waar dat niet vanzelfsprekend is. Denk aan afgelegen gebieden maar ook steden of andere bevolkte regio’s die getroffen werden door een natuurramp. Het MDC is gebaseerd op Azure Stack, maar behoeft geen permanente connectiviteit. Bovendien kan je het datacenter indien nodig met een generator aandrijven.

In de container stopt Microsoft drie servercompartimenten. Ieder compartiment is voorzien van twee 42U-racks met bijhorende switchinfrastructuur. In de racks vind je Azure Stack Hub-hardware, goed voor 48 opslagnodes en acht servers. Ieder compartiment bevat dezelfde hardware. Eenvormigheid is belangrijk aangezien het MDC vaak op afgelegen locaties zal staan, wat reparaties en de levering van reserve-onderdelen bemoeilijkt.

Verbinden en betalen

Het datacenter is een onderdeel van Microsofts hybride Azure-infrastructuur en is ook onder dat model beschikbaar. Je koopt dus geen container, maar betaalt een terugkerende kost per maand naar analogie met cloudinfrastructuur. Die kost is gebaseerd op het verbruik.

Azure Hub ondersteunt een locale Active Directory en kan overweg met slechts sporadische verbindingen met het internet en de rest van Azure. Omwille van het betaalmodel verwacht Microsoft wel dat de infrastructuur minstens één keer per maand naar huis belt. Enkel zo betaal je op basis van je verbruik. Is een internetverbinding geen optie, dan loopt het prijsmodel op basis van de geleverde capaciteit.

Verbinding zal steeds minder een probleem worden. Het MDC ondersteunt al verbindingen met kabel of draadloos, en daar komt binnenkort ook een optionele verbinding via het Starlink-netwerk van SpaceX bij.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home