Sony kondigt opvallend lange 21:9-smartphones aan

sony xperia

Op een beurs als Mobile World Congress moet je opvallen, of je wordt vergeten. Sony heeft de afgelopen jaren de klappen van de zweep gekend, maar blijft investeren in de Xperia-lijn. Vandaag heeft het drie nieuwe toestellen aangekondigd met een ongeziene 21:9-schermverhouding.

Wie denkt dat Sony uniek is met zijn nieuwe smartphones, moeten we teleurstellen. In 2011 had LG al een soortgelijk idee met de BL40 New Chocolate. Het concept was destijds interessant, maar de sterke opkomst van Android heeft ervoor gezorgd dat het idee geen vervolg kreeg.

Sony wil het opnieuw proberen met de vernieuwde Xperia-lijn. Het is een volledig nieuwe start voor Sony, daarom de naam Xperia 1.

Xperia 1

In een tijd dat schermen steeds langer worden en schermranden verdwijnen, volgt Sony enkel de eerste trend. Onderaan komt het scherm bijna tot aan de rand, maar bovenaan is er nog steeds plaats voor een dikke rand. Sony noemt het ‘design’, maar je kan het ook ouderwets noemen. Aan jou om dat in te vullen.

De Xperia 1 heeft een 6,57 inch 4K HDR OLED-scherm. Een 21:9-smartphone lijkt lang, maar door de extra schermrand bovenaan lijkt de Xperia 1 heel onhandig. Wanneer we het toestel in onze broekzak stoppen, steekt er nog een heel stuk smartphone uit.

Het lange scherm heeft voor- en nadelen. Je kan veel gemakkelijker multitasken, webpagina’s tonen meer tekst en e-mails, social media feeds en WhatsApp-threads tonen veel meer info. Ook om films te kijken is de Xperia 1 perfect, omdat haast alle films in 21:9 worden opgenomen.

Voor alle andere media (bv. YouTube) of games (bv. Fortnite) krijg je vooral heel dikke zwarte balken links en rechts van het toestel te zien. Sony zegt dat het met belangrijke spelontwikkelaars werkt om dat probleem op te lossen, maar om media te consumeren is de meerwaarde beperkt.

Qua specificaties valt er weinig op te merken: drie 12 megapixel lenzen (ultrawide, telefoto en standaard), Snapdragon 855, 6 GB RAM, 128 GB opslag en waterbestendig. Er zit geen vingerafdruksensor in het scherm, maar aan de zijkant op de aan-uitknop.

Xperia 10 & 10 Plus

Daarnaast lanceert Sony nog twee andere toestellen: Xperia 10 en Xperia 10 Plus. Beide toestellen hebben ook een 21:9-schermverhouding. De Xperia 10 heeft een kleiner 6 inch lcdscherm, 3 GB RAM, 64 GB opslag en een Snapdragon 630 aan boord.

De Xperia 10 Plus doet het met een 6,5 inch lcdscherm, 4 GB RAM en 64 GB opslag. Zowel de Xperia 10 als 10 Plus hebben een veel dunnere schermrand onderaan het toestel vergeleken met de Xperia 1. Vermoedelijk is het 4K-scherm hiervoor verantwoordelijk bij die laatste.

De Xperia 10 en 10 Plus verschijnen in maart in de winkel. De Xperia 1 is later aan de beurt en moet voor de zomer in de winkel liggen. Sony heeft nog geen prijzen gecommuniceerd rond de drie toestellen.

Gerelateerd: Lees al het nieuws vanop Mobile World Congress in Barcelona

 

sony xperia

sony xperia

sony xperia

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home