Je kunt maximaal 5 miljoen items opslaan op Google Drive – update

google drive

Gebruikers van Google Drive moeten voortaan rekening houden met een limiet van 5 miljoen items. Een woordvoerder van Google Workspace heeft deze wijziging bevestigd.

Update 04/04 15u: Google maakt in een Twitter-aankondiging bekend dat de nieuwe limiet van 5 miljoen items schrapt. De zoekgigant maakt ook tegelijk duidelijk dat het in de toekomst bij dergelijke aanpassingen de gebruikers eerst op voorhand zou waarschuwen.


Opvallend aan de verandering is dat Google zijn gebruikers niet heeft gewaarschuwd voor de wijziging. Een Reddit-gebruiker ontdekte het limiet van 5 miljoen items toen hij vanaf 14 februari opeens ‘Upload Failed’-meldingen ontvang voor elke actie die hij uitvoerde in Google Drive. Hij kon zelfs geen nieuwe lege map meer aanmaken. 

“Om sterke prestaties en betrouwbaarheid te behouden, zijn individuele gebruikers beperkt tot 5 miljoen totaal gemaakte items in hun Google Drive”, zegt een woordvoerder van Google Workspace. Volgens de woordvoerder heeft de verandering slechts impact op een klein aantal gebruikers. 

Hoewel Google aangeeft dat gebruikers die tegen de limiet aanlopen ‘gewoon enkele bestanden moeten verwijderen’, is dit voor de gebruikers zelf zéér onhandig, blijkt uit een issuetracker van Google. Voor tienduizenden gebruikers is het een grote verstoring van hun dagelijkse werk. 

Limieten van andere cloudopslagdiensten

Voor veel gebruikers en bedrijven is het online opslaan van bestanden handiger dan lokale opslag. Met name toen iedereen tijdens de pandemie begon thuis te werken maakte de wereldwijde markt voor cloudopslag een enorme stijging door. In 2022 werd de totale markt gewaardeerd op €78,6 miljard. 

Standaard biedt Google Drive 15 GB opslagruimte, maar gebruikers kunnen hun Google One-account (één account voor onder andere Gmail, Drive en YouTube) upgraden tot wel 30 TB aan opslag. Met zijn Google One concurreert Google met OneDrive van Microsoft, Dropbox en Amazon Cloud Drive

lees ook

Google Workspace vs Microsoft 365: de strijd der titanen

Ook de concurrenten van Google One hebben limieten voor het aantal bestanden dat geüpload kan worden. Zo heeft OneDrive een limiet voor 50.000 items per map. Het is niet bekend of Microsoft ook een harde limiet heeft op het totale aantal items. Dropbox beweert geen limiet te hebben.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home