Red Hat lanceert Enterprise Linux 9 officieel

Red Hat Enterprise Linux

Tijdens de Red Hat Summit conference in Boston wordt Red Hat Enterprise Linux 9 (RHEL 9) officieel uitgerold.

RHEL 9 is de eerste productierelease gebaseerd op CentOS Stream. Dat maakt het mogelijk voor ontwikkelaars om bij te dragen aan code en deze te testen voor een uitgave. Eind vorig jaar kondigde Red Hat het einde van CentOS Linux aan. Die plotse stop was het resultaat van de verhouding tussen de opensource-gemeenschap en Red Hat zelf, dat andere prioriteiten vond voor zijn investeringen.

Red Hat Enterprise Linux 9 is beschikbaar via diverse marketplaces bij cloudproviders. De versie bevat onder andere nieuwe managementfuncties voor meer intelligentie rond toestellen aan de rand van het netwerk. Hiermee kan je RHEL schalen en vanuit een aparte interface gefaalde updates detecteren voor softwarecontainers met een automatische terugrol naar de meest recente werkende configuratie.

Voor edge-systemen bevat RHEL een vereenvoudigde installer die de veiligheid verhoogt op locatie. Nog andere nieuwigheden die automatisering en implementatie eenvoudiger zullen maken:

  • Diagnostische informatie kan in een overzichtelijk dashboard worden geraadpleegd. Zo kan sneller worden vastgesteld wat een probleem veroorzaakt in vastlopende systemen.
  • Live patching aan de kernel wordt ook mogelijk. Daardoor is het niet langer nodig software van een derde partij te gebruiken.
  • Verbeteringen werden aangebracht aan de ‘image builder’. De ondersteuning voor aangepaste bestandssystemen en bare-metal implementaties kreeg eveneens een verbetering.

Wie vandaag al op zoek gaat naar RHEL 9, komt voorlopig enkel de bètaversie tegen. De stabiele versie van Red Hat Enterprise Linux 9 is binnen enkele weken beschikbaar via het Red Hat Customer Portal.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home