Red Hat Enterprise Linux 9 is te proberen in bèta

red hat

Het is vanaf nu mogelijk om RHEL 9 uit te proberen in bèta. Het is de eerste RHEL die gebaseerd is op CentOS Stream.

De nieuwste versie staat opnieuw voor stabiliteit, veiligheid, betrouwbaarheid en wendbaarheid. Al breekt de nieuwste versie wel met een traditie: het werkt niet langer met de klassieke CentOS.

RHEL 9 is gebaseerd op CentOS Stream. Dat maakt het mogelijk voor ontwikkelaars om bij te dragen aan code en deze te testen voor een uitgave. Eind vorig jaar kondigde Red Hat het einde van CentOS Linux aan. Die plotse stop was het resultaat van de verhouding tussen de opensource-gemeenschap en Red Hat zelf, dat andere prioriteiten vond voor zijn investeringen. 

CentOS Linux 8 wordt sinds eind januari niet langer ondersteund. Het was mogelijk om over te stappen naar CentOS Stream en SUSE bracht iets later een distro op de markt die evenwaardig zou zijn aan CentOS Linux 8.

Het oudere CentOS Linux 7 ontvangt wel nog ondersteuning tot 30 juni 2024. Wie de overstap naar CentOS Stream nog niet wil maken, kan daar dus nog steeds gebruik van maken.

RHEL 9

Drie nieuwigheden die automatisering en implementatie eenvoudiger zullen maken, lichten we toe:

  • Diagnostische informatie kan in een overzichtelijk dashboard worden geraadpleegd. Zo kan sneller worden vastgesteld wat een probleem veroorzaakt in vastlopende systemen.
  • Live patching aan de kernel wordt ook mogelijk. Daardoor is het niet langer nodig software van een derde partij te gebruiken.
  • Verbeteringen werden aangebracht aan de ‘image builder’. De ondersteuning voor aangepaste bestandssystemen en bare-metal implementaties kreeg eveneens een verbetering.

Voorlopig is de nieuwste versie enkel te testen in bèta. Daarvoor kan je bijvoorbeeld een virtuele machine gebruiken. Om de software te installeren in een productie-omgeving is het nog even afwachten tot de officiële uitgave.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home