Pentagon verdeelt de koek van omstreden cloudcontract

pentagon

Microsoft, AWS, Google en Oracle mogen elks hun graantje meepikken in het lucratieve cloudcontract van het Pentagon. Een Salomonsoordeel dat de gemoederen moet sussen.

Het Pentagon maakte op 7 december met een persmededeling de toekenning van het Joint Warfighting Cloud Capability-contract bekend. Microsoft, AWS, Google, Oracle zullen de koek van 9 miljard dollar netjes onder hen vieren moeten verdelen. Het contract loopt zeker tot en met 2028.

Dat het Pentagon de gulden middenweg bewandelt, hoeft niet te verbazen gezien de beladen voorgeschiedenis van het contract. In 2017 maakte het Pentagon bekend met een (Amerikaanse) cloudprovider in zee te willen gaan om de systemen te moderniseren. Microsoft ging in 2019 als exclusieve partner aan de haal met het lucratieve contract, dat toen nog de naam Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) droeg.

Een Salomonsoordeel

Amazon was flink op zijn tenen getrapt. Het bedrijf meende dat het beslissingsproces te sterk beïnvloed zou zijn geweest door toenmalig president Donald Trump. Die zou het ministerie van Defensie hebben beïnvloed om voor Microsoft te kiezen. Ook Oracle stapte naar de rechtbank, waardoor het contract uiteindelijk nietig werd verklaard.

Bij het opstarten van de nieuwe procedure maakte Pentagon de keuze om met meerdere providers in zee te gaan. Microsoft, AWS, Google en Oracle waagden hun kans en wisten dus alle vier hun slag te slaan. Het Pentagon bewandelt de gulden middenweg die iedereen tevreden moet stellen, al is het maar af te wachten of de rivalen bereid zijn met elkaar te delen.

Oracle speelt mee

De toekenning betekent vooral voor Oracle een belangrijke validatie voor hun cloudbusiness. Oracle is een veel kleinere speler dan AWS, Microsoft en Google binnen de cloudbusiness; met een marktaandeel van 2 procent komen ze nog niet aan de enkels van marktleider Amazon. Door het felbegeerde Pentagon-contract mee binnen te halen, bewijst Oracle dat het kan meespelen met de grote jongens.

lees ook

Oracle leerde te luisteren en dat zie je

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home