Oracle wil zich onderscheiden met clouddatacenter in ieder land

Oracle-oprichter Larry Ellison wil een datacenter voor de Oracle Cloud Infrastructure in ieder land. Hij wil honderden datacenters bouwen en claimt dat Oracle zich zo kan onderscheiden van de drie grote spelers.

Oracle gaat honderden datacenters bouwen. Dat zegt oprichter en voorzitter van de raad van bestuur Larry Ellison. Hij wil een datacenter voor de Oracle Cloud Infrastructure (OCI) in ieder land. Ellison claimt dat OCI zich op die manier kan onderscheiden van Microsoft Azure, AWS en GCP. Die partijen bouwen volgens hem enkele gigantische datacenters op een handvol locaties. OCI krijgt kleinere geautomatiseerde sites, die alle mogelijke diensten van OCI moeten aanbieden.

Ellison neemt zijn bochten naar goede gewoonte weer erg kort. Het is immers niet zo dat de drie grote hyperscalers hun activiteiten beperkten tot slechts een handvol datacenters. Zo heeft Microsoft Azure zo’n 60 datacenterregio’s wereldwijd, waarvan tien in de EU die al functioneel zijn, en zes die op dit moment worden gebouwd waaronder één in België. Wie in de EU, de VS of China en Japan woont, is dus best goed afgedekt door geografisch nabije datacenters.

Een verschil, maar niet altijd

Ellison claimt verder dat diensten niet altijd overal beschikbaar zijn bij andere providers en dat klopt, maar ook niet helemaal. De uitrol van nieuwe capaciteiten verloopt soms gefaseerd, maar de meeste diensten van Google, Microsoft en Amazon zijn op termijn wel degelijk in alle regio’s beschikbaar. AWS hanteert hier wel een ietwat unieke strategie, die gebaseerd is op Local Zones. Dat zijn kleinere datacenters dichter bij de klant die inderdaad niet het volledige aanbod van AWS bieden. De cloudprovider zet ze vooral in voor latency-gevoelige oplossingen.

lees ook

Oracle leerde te luisteren en dat zie je

OCI kan daar in onze contreien een bescheiden verschil maken, maar alleen bij workloads die extreem latency-gevoelig zijn. De impact van de strategie is potentieel het grootst in Zuid-Amerika en Afrika, waar de infrastructuur van de grote spelers inderdaad erg beperkt is. Op dit moment zijn de woorden van Ellison bovendien weinig meer dan dat. OCI heeft 34 actieve cloudregio’s wereldwijd in 22 landen en is momenteel op achtervolgen aangewezen.

Dat gezegd zijnde heeft OCI vandaag wel momentum. De Oracle Cloud groeit snel en biedt heel wat oplossingen die meer dan concurrentieel zijn met wat de grote spelers op de markt hebben. Dat komt volgens Ellison voor een stuk omdat OCI op een fundamenteel andere en modernere architectuur berust. Die laat volgens hem veiligere en goedkopere datacenters toe.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home