Oracle timmert aan de weg met zijn autonome database

Oracle vliegtuig

Ruim 1.000 klanten maken inmiddels gebruik van Oracle Autonomous Database.  Nog eens 4.000 werken met een trial versie van de autonome database. Het is de meest succesvolle introductie van een nieuw product in het veertigjarig bestaan van het bedrijf, aldus Larry Ellison, mede-oprichter en CTO van Oracle.

De nieuwe clouddatabase maakt gebruik van machine learning om zo menselijke arbeid te verbannen. Normaal zijn menselijke handelingen nodig voor zaken als database-afstemming, beveiliging, back-ups, updates en andere routinematige beheertaken. Veelal traditioneel uitgevoerd door databasebeheerders.

Vergeleken met een traditionele databasetechnologie biedt een autonome databasecloud volgens Oracle een hogere beschikbaarheidsgraad. Daarbij is er ook sprake van een betere beveiliging en lagere operationele kosten.

Oracle Gen2

Oracle’s Autonomous Database werd voor het eerst aangekondigd in 2017. Afgelopen oktober introduceerde de softwaregigant een nieuwe service genaamd ‘Oracle Gen2’. Deze service biedt de database in de cloud aan met meerdere beveiligingsfuncties. Oracle noemt zijn oplossing ‘Autonomous Database’, omdat het naar eigen zeggen automatisch beveiligingspatches en tunes toepast om de prestaties te verbeteren. 

Amazon Web Services

Volgens Business Insider noemt Ellison de nieuwe database cruciaal voor de toekomst van zijn bedrijf. Het zou de hoeksteen vormen van de cloud-infrastructuur en het bedrijf wil dan ook de concurrentie aangaan met Amazon Web Services (AWS): “De toekomst van Oracle berust op twee strategische bedrijven: cloud-applicaties en cloud-infrastructuur. Onze infrastructuurtechnologie onderscheidt zich sterk van AWS.”

“Elk van onze cloudcomputers heeft een afzonderlijke beveiligingsprocessor en geheugen om klanten te beschermen tegen indringing van elkaar. We hebben een klant die een reeks tests heeft gedaan, zij waren AWS-gebruikers. Ze vonden dat wij 11,5 keer sneller draaiden dan dat ze bij AWS gewend waren. Bovendien was hun rekening bij Oracle 80 procent lager.” 

Positieve kwartaalcijfers

Tot op heden is het grootste deel van de cloudomzet van Oracle gebaseerd op cloudtoepassingen, meer bepaald financiële toepassingen en HR-apps. Oracle zet nu dus in op de Oracle Autonomous Database, die inmiddels ook onderdeel is van de inkomsten van het bedrijf in het derde kwartaal van 2019. Het Q3FY2019 rapport dan ook een gezonde verbetering zien van zowel de omzet als winst ten opzichte van eerdere Wall Street-schattingen. 

Zo rapporteerde Oracle een omzet van 9,61 miljard dollar, wat wel een daling van 1 procent is ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Toen werden de verwachting met 20 miljoen dollar overschreden. Maar de non-GAAP-winst per aandeel betrof 87 cent, 3 cent meer dan verwacht. De GAAP EPS betrof 76 cent per aandeel.

Gerelateerd: Oracle cloudplatform ook geschikt voor kmo’s en start-ups

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home