Lary Ellison, oprichter en huidig CTO van Oracle, heeft de ontwikkeling van de eerste generatie cloud na interne strubbelingen geblokkeerd. Hij verwacht dat de tweede generatie op termijn beter zal presteren.
Lary Ellison, oprichter van Oracle en huidig CTO, heeft het eerste cloudproject van Oracle tegengehouden. Dat gaf hij zelf toe aan investeerders in de marge van Oracle CloudWorld. Het project werd gecanceld op aandringen van Ellison, ondanks het enthousiasme van andere managers.
Gen 2
De oprichter vond dat Oracle volgens de eerste plannen precies hetzelfde zou doen dan de andere spelers en dat vond hij een slecht idee. Het alternatief was wachten. Oracle ontwikkelde zijn IaaS-aanbod pas later en laat geen kans voorbij gaan om te benadrukken dat de cloudinfrastructuur van de tweede generatie is. Die Gen 2-cloud zag in 2018 het levenslicht.
De alternatieve aanpak van Oracle scheidt klantengegevens van de rest van de cloud. Klantendata en code staan op een bare metal-systeem terwijl de rest van de cloudinfrastructuur op een andere machine staat met een andere architectuur. Dat moet ervoor zorgen dat Oracle in geen geval aan klantendata kan, en andersom dat gebruikers niet bij de controlelaag van de cloud zelf raken.
lees ook
Oracle leerde te luisteren en dat zie je
Nog volgens Oracle geeft de Gen 2-architectuur het bedrijf meer flexibiliteit in de uitrol van IaaS-infrastructuur. Dat is zichtbaar in een divers aanbod van cloudgerelateerde diensten, niet alleen in datacenters van Oracle zelf maar ook in-premises, bijvoorbeeld via het nieuwe Oracle Alloy.
Beter in alles
Oracle betaalt wel een hoge prijs voor de visie van Ellison. Het bedrijf miste immers de initiële rush naar de cloud en is op achtervolgen aangewezen. De CTO zelf ligt daar niet van wakker. Hij wijst erop dat Oracle ook niet de eerste was in de databasewereld. “Er is geen magie”, klinkt het. “We moeten sneller, goedkoper, veiliger en meer betrouwbaar zijn.” Oracle lijkt in ieder geval op goede weg. Daar staat tegenover dat het al die doelstellingen nu wel moet bereiken als kleinere speler in een markt waar schaalvoordeel enorm doorweegt.