Oracle CEO denkt dat piek naar Oracle Cloud is begonnen

oracle plane

De afgelopen maanden maakte Oracle met de lancering van zijn Oracle Cloud Infrastructure (OCI) Gen2 een opkomst als een speler in de cloud-infrastructuurmarkt. “Steeds meer van onze klanten willen hun Oracle databases naar de Oracle Cloud brengen”, verklaart Oracle CEO Safra Catz de enorme groei. 

Volgens Oracle-chairman Larry Ellionson heeft het OCI-team geweldig werk geleverd bij het bouwen van een tweede generatie van zijn cloud. Het team heeft gekeken naar wat Microsoft, Google en Amazon deden met hun cloudinfrastructuur en hier een volgende generatie van gebouwd, legt Ellison uit. De argumentatie dat de Oracle-cloud een generatie voorloopt op de grote spelers, gaat echter al enkele jaren mee en stelde Oracle nog niet in staat om potten te breken buiten bestaande klanten om.

Oracle heeft weliswaar een groot aanbod als het gaat om clouddiensten. Die diensten werken het beste wanneer ze samen gebruikt worden en niet met een andere cloudinfrastructuur. Dat kan een reden zijn voor veel bestaande klanten om te kiezen voor Oracle Cloud Infrastructure in plaats van een van de concurrenten. 

Groei van alle Oracle cloud-producten

Tijdens een earnings call op 10 september benadrukte Catz de impact en reikwijdte van Oracle Cloud Infrastructure. Hij verwacht dat de groei van de infrastructuur zal zorgen voor een groei voor alle Oracle Cloud-producten. “De zaken die goed gaan en steeds groter groeien hebben allemaal te maken met de cloud. Dat heeft implicaties voor inkomsten uit licenties, doordat database-opties met meer dan 20 procent groeiden”, vertelt Catz. 

Catz liet verder nog weten dat Oracle Analytics en Exadata ook snel groeien. Het grootste gedeelte van de groei van Oracle cloud is te danken aan Fusion apps en OCI. “Onze SaaS-business is groot en groeit snel, nu OCI en onze cloud database producten en diensten steeds groter groeien”, vertelt Catz.  

Klanten wachtten op OCI Gen2

“We realiseren ons dat veel van onze database klanten on-premises bleven en wachtten tot we OCI Gen2 lanceerden. Ze wisten dat deze versie krachtig, veilig en schaalbaar genoeg was voor hun kroonjuwelen”, zegt Catz. Daarbij speelt ongetwijfeld ook mee dat het notoir moeilijk is om van een Oracle-legacy-omgeving over te stappen naar een traditionele publieke cloudprovider, al komt daar langzaam maar zeker verandering in.

“Alle industrieën met belangrijke hoog presterende applicaties die draaien op Oracle hebben gewacht met het overzetten van deze workloads naar OCI. Sommige van hen zetten ze in de public cloud, maar veel van hen gebruiken Cloud@Customer”, licht Catz toe.  “Deze tweede generatie van Cloud@Customer, nu met autonome database, is enorm krachtig voor onze klanten. Het gaat om app-klanten, database-klanten, custom applicaties en een aantal workloads die anders op een van de concurrerende cloud-diensten zouden draaien.” 

De voornaamste reden van het zelfverklaarde succes van Oracle ligt volgens Catz bij klanten die overstappen naar de cloud. De lancering van Oracle Gen2 was voor veel klanten de reden om deze stap te maken. Ook over de komende periode is Catz positief, doordat het ernaar uitziet dat nog veel meer klanten zich voorbereiden om over te stappen naar de cloud.

De positieve klanken uit de Oracle-stal dien je te zien tegen de achtergrond van de actuele cloudmarkt. Oracle blijft daar een erg kleine speler, met een marktaandeel van om en bij de vier procent. Spelers zoals AWS, Microsoft en Google zijn veel groter, net IBM en Chinese concurrenten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home