Nutanix trekt ten strijde tegen cloud-lock-in met ambitieuze Project Beacon

Nutanix kondigt Project Beacon aan. Onder die noemer wil de HCI-specialist een vendor-agnostische architectuur voor applicaties ontwikkelen, zodat ontwikkelaars apps vlot kunnen verplaatsen tussen cloudomgevingen.

Op zijn .Next-conferentie toont Nutanix Project Beacon. Dat is de naam voor een ambitieus meerjarenproject waarmee de muren tussen verschillende hybride multicloud-omgevingen wil slopen. Project Beacon moet applicaties en data helemaal lostrekken van de onderliggende infrastructuur.

Vandaag al kan je applicaties bouwen die op iedere cloudomgeving en on-premises draaien door te kiezen voor eenzelfde achterliggende architectuur bovenop de hardware. Red Hat biedt bijvoorbeeld zo’n oplossing met OpenStack en OpenShift. Nutanix wil nog een stap verder gaan en ervoor zorgen dat je applicaties rechtstreeks voor cloudomgevingen zoals die van AWS, Microsoft Azure of Google kan bouwen, zonder dat die verweven raken aan een specifieke vendor.

Containers en data

Kubernetes staat centraal in het plan van Nutanix. Containers zijn bouwstenen die zorgen eigenlijk al voor een vrijwel ongelimiteerde draagbaarheid van applicaties. Nutanix voegt daar via een enkele API en console centraal management aan toe, zodat organisaties verschillende cloudomgevingen vanuit één beheersomgeving kunnen aansturen.

lees ook

Sloop geen silo’s om er nieuwe te bouwen: de gevaren van multicloud

Een tweede belangrijke pijler is data. Databases zijn de fundering van alle toepassingen klinkt het. Daarom wil Nutanix ook databases cloud-agnostisch maken. Een eerste stap daarin is om de Nutanix Database Services als een native managed service naar de publieke cloud te brengen.

Na databases zijn andere datacentrische diensten aan de beurt. Nutanix denkt daarbij aan streaming, caching en zoeken. Uiteindelijk moeten alle componenten van een moderne applicatie als basis-bouwstenen native beschikbaar zijn over de hele hybride multicloud-omgeving, zonder nood aan een extra tussenlaag. Zo kan je profiteren van de voordelen van native diensten bij een cloudprovider, zonder dat je app mobiliteit verliest.

Licenties

Uniforme bouwtenen en ééngemaakt en centraal beheer volstaan niet. Ook licenties moeten draagbaar zijn, zodat er geen juridische belemmeringen zijn om een applicatie van de ene naar de andere cloudprovider te verhuizen. Verder wijst Nutanix naar het belang van eenvoud in de migratie van applicaties.

Natuurlijk blijft er wel het probleem van data-exfiltratie: als publieke cloudproviders veel centjes blijven vragen om grote databases uit hun cloudomgeving te halen, blijft er een barrière bestaan waartegen geen technische oplossing bestand is.

Langetermijnplan

Project Beacon is een ambitie voor de lange termijn. Nutanix wil zich tot een soort van meta-HCI-boer ontpoppen. In klassieke HCI-infrastructuur zorgt het bovenliggende platform er al voor dat ontwikkelaars zich niet al te veel hoeven aan te trekken van de onderliggende hardware. Die is naar believen schaalbaar en samenstelbaar. Nutanix gaat vandaag al verder door HCI over de private en publieke multicloud te ondersteunen via een uniform platform.

Project Beacon doet daar nog een schepje bovenop: voor de ontwikkelaar moet het in de toekomst net zo irrelevant worden in welke cloud een app zal draaien, als het vandaag irrelevant is welke hardwaredozen een HCI-omgeving ondersteunen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.