Nutanix maakt indruk op investeerders ondanks nieuwe rode cijfers

Nutanix

Met de resultaten van het laatste kwartaal is Nutanix nog steeds niet winstgevend, maar het gaat structureel de goede richting uit met het bedrijf. De verwachtingen van analisten werden overtroffen en het beursvertrouwen stijgt.

De beurskoers van Nutanix springt de hoogte in na kwartaalresultaten die de verwachtingen van Wallstreet ruim overtreffen. Voor het laatste fiscale kwartaal van 2019 communiceert de hyperscale- en integratiespecialist nochtans geen zwarte cijfers. Nutanix leed een verlies van 194,3 miljoen dollar (GAAP), vergeleken met 87,4 miljoen dollar in het laatste kwartaal van 2019. De omzet daalde bovendien van 303,7 miljoen naar 299,9 miljoen dollar in diezelfde periode.

Verlies

Zowel omzet als winstgevendheid lijken op het eerste zicht niet de goede richting uit te gaan maar toch waren investeerders onder de indruk. Analisten hadden in eerste instantie veel slechtere resultaten voorspeld. Bovendien ondergaat Nutanix een transitie van een traditionelere hyperconverged-firma naar een softwaregebaseerde cloud-integratiespecialist. Nieuwe klanten en structureel terugkomende inkomsten op basis van abonnementsformules staan daarbij centraal. Die transitie loopt vlot en investeerders hopen dat Nutanix daardoor ook de cijfers snel in het zwart zal krijgen.

Voor het hele fiscale jaar 2019 zien de cijfers er bovendien beter uit. De totale omzet klom tot 1,24 miljard, komende van 1,16 miljard in FY18. Het nettoverlies steeg wel opnieuw, van 257,3 miljoen dollar tot 621,2 miljoen dollar. Toch steeg het aandeel van Nutanix met meer dan 2,5 procent, wat het vertrouwen van investeerders opnieuw illustreert.

Structurele veranderingen

Zij kunnen zich optrekken aan wat er achter de schermen gebeurt. Wereldwijd haalde het bedrijf bijna duizend nieuwe klanten binnen waarvan 31 uit de Global 2000. In het afgelopen kwartaal ontstond er bovendien een potentieel erg interessante samenwerking met HPE. Terwijl de omzet uit hardwareverkoop zoals gepland flink daalt, stijgt de structurele omzet afkomstig uit abonnementsformules. Dat financiële model moet de basis worden van het bedrijf. Voor het eerste kwartaal van fiscaal 2020 kijkt Nutanix nog steeds niet naar winstgevendheid, al moet het verlies wel dalen. Er wordt verder aan de transitie gewerkt, en iedereen lijkt ervan overtuigd dat daar in de nabije toekomst sterke resultaten zullen uitkomen.

Gerelateerd: Een kostuum voor Manneken Pis: hoe Nutanix complexe infrastructuur beheersbaar maakt

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home