In een poging om zijn Google Cloud milieuvriendelijker te maken, lanceert Google een tool die aangeeft welke cloud-regio’s het beste zijn voor het klimaat. Met deze toevoeging wil Google zijn klanten helpen om de groenste optie te kiezen voor hun nieuwe datacenter.
De nieuwe functie is al onderdeel van de locatieselectie binnen Cloud Console, waarmee Google-klanten de verschillende elementen kunnen beheren waar hun cloud-applicaties mee werken, zoals databases en cloud-regio’s. Voortaan worden de regio’s met de laagste milieu-impact aangeduid met een blad-symbool. Ook krijgen de regio’s een ‘Laagste CO2’-label.
De nieuwe tool is een aanvulling op een andere tool die Google eerder dit jaar al uitbracht. De Google Cloud regioselectie beveelt automatisch een cloud-regio aan op basis van drie factoren waarvan gebruikers kunnen aangeven in hoeverre ze die belangrijk vinden: koolstofuitstoot, kosten en vertraging. Gebruikers kunnen zo een datacenter vinden dat niet alleen een lage koolstofuitstoot heeft, maar ook voldoet aan hun andere eisen.
CFE% als KPI in aanloop naar een koolstofneutraal bedrijf
Om een groene badge te krijgen moet een cloud-regio een Carbon Free Energy Percentage (CFE%) van ten minste 75% behalen. Dat houdt in dat er gemiddeld driekwart van de tijd hernieuwbare energie gebruikt wordt om het datacenter te voorzien van energie.
Eerder dit jaar bracht Google een dataset uit met daarin de CFE% en koolstofintensiteit voor het grootste deel van zijn regio’s. Een hoog CFE% houdt in dat een regio voor het merendeel van de tijd draait op groene energie. Uit de dataset blijkt dat de verschillen tussen regio’s enorm zijn. Zo haalt Singapore met 3% de laagste score en scoort Oregon met 89% juist erg hoog.
Google gebruikt CFE% als een belangrijk KPI in de aanloop naar zijn doel om het bedrijf tegen 2030 geheel te draaien op koolstofvrije energiebronnen.
Al sinds 2017 beweert Google dat het 100% van zijn wereldwijde elektriciteitsconsumptie heeft gekoppeld aan zonne-energie. Het bedrijf compenseert voor zijn elektriciteitsgebruik door dezelfde hoeveelheid energie te kopen van koolstofvrije bronnen over de hele wereld.
Energie inkopen bij koolstofvrije bronnen is echter iets anders dan alle datacenters de hele dag door laten draaien op hernieuwbare energie. Het CFE% is een belangrijke stap voor Google om inzicht te krijgen in de realtime koolstofvoetafdruk van zijn cloud.
Tech-bedrijven en IT-leidinggevenden willen carbon footprint verlagen
Met de toevoeging van badges en CO2-labels aan de Google Cloud console wil Google bedrijfsleiders helpen om een duurzame beslissing te maken bij hun selectie van hun volgende cloud-regio. Uit onderzoek van Google blijkt dat gebruikers dankzij de verbeterde regioselectie 19% meer geneigd waren om een ‘groene’ cloud-regio te kiezen voor hun diensten.
Negen van de tien wereldwijde IT-leidinggevenden is van plan om data over de duurzaamheid van hun bedrijf bij te houden, blijkt uit onderzoek van Google. Daarbij heeft een kwart van de leidinggevenden hun projecten gericht op het verminderen van uitstoot het afgelopen jaar versneld.
Naast Google is ook Microsoft druk bezig om de koolstofuitstoot van het bedrijf te verminderen. Ook Amazon streeft er net als Google naar om tegen 2030 volledig te draaien op hernieuwbare energie.