Cloud computing kan miljard ton CO2 voorkomen tegen 2024

Cloud computing CO2 uitstoot

Onderzoek van IDC wijst uit dat er een grote kans ligt om koolstofuitstoot te voorkomen via de adoptie van de cloud. De impact die de cloud heeft op de totale hoeveelheid emissies is sterk afhankelijk van de manier waarop datacenters de komende jaren worden gebouwd. De grootste aanbieders van clouddiensten hebben daarom beloofd om ‘groene IT’ na te streven’. 

Tussen 2021 en 2024 moet de overstap naar cloud computing minimaal 629 miljoen ton aan CO2 uitstoot voorkomen. Als alle datacenters in 2024 duurzaam zijn, kan dat maar liefst 1,6 miljard ton aan CO2 uitstoot besparen. Dat blijkt uit cijfers van IDC. IDC verwacht dat tegen 2024 zo’n 60% van de datacenters verduurzaamd is, wat goed is voor een besparing van 1 miljard ton aan CO2 uitstoot

De voorspellingen zijn gebaseerd op data omtrent distributie van servers en het gebruik van cloud en on-premises software. Ook heeft IDC gekeken naar informatie van externe partijen over stroomverbruik van datacenters, CO2 uitstoot per kilowattuur EN verschillen in uitstoot tussen cloud en non-cloud datacenters.

Tech bedrijven streven naar lagere CO2 uitstoot

Dankzij cloud computing worden computerbronnen efficiënter gebruikt, wat zorgt voor minder CO2-uitstoot. Grote datacenters zijn een stuk effectiever in het beheren van hun stroomcapaciteit dan kleine datacenters binnen bedrijven. Ook kunnen grotere datacenters beter gebruik maken van koelmiddelen, efficiëntere servers gebruiken en beter gebruik maken van hun servercapaciteit. De emissie van de cloud kan nog verder verlaagd worden wanneer workloads worden verplaatst naar locaties die gebruik kunnen maken van hernieuwbare energiebronnen. 

De meeste grote tech-bedrijven laten weten hun steentje bij te dragen aan het verminderen van koolstofemissies. Eerder dit jaar deelde IBM zijn plan om tegen 2030 CO2-neutraal te zijn. IBM, Apple en Facebook geven aan hetzelfde doel te hebben. Amazon zegt dat het bedrijf sowieso tegen 2040 CO2-neutraal is. Google is al CO2-neutraal sinds 2007 en is van plan tegen 2030 helemaal geen koolstof meer uit te stoten. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home