Netwerkprestaties AWS minder voorspelbaar dan Azure en Google Cloud

public cloud providers

Ondanks zijn status als ’s werelds toonaangevende publieke cloudplatform, biedt het netwerk van Amazon een lagere voorspelbaarheid van de prestaties in vergelijking met Microsoft en Google. 

Amazon is erg afhankelijk van het publieke internet voor zijn netwerkverkeer, terwijl Microsoft en Google grotendeels op eigen infrastructuur steunen. Dat zorgt voor minder voorspelbare prestaties, zo blijkt uit de Cloud Performance Benchmark van ThousandEyes. Dat jaarlijks onderzoek vergelijkt de netwerkprestaties van de grote publieke cloudinfrastructuurproviders: Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, Google Cloud Platform, IBM Cloud en Alibaba Cloud. De verschillen kunnen belangrijke implicaties hebben voor klanten, aldus Silicon Angle.

Wel biedt Amazon tegen een vergoeding privé-netwerkverbindingen via zijn AWS Global Accelerator-service, al stelt het rapport dat dit niet altijd de boost biedt die men zou verwachten. Daarentegen laat Amazon wel een lagere latency en betere algehele prestaties zien dan een jaar geleden.

”Inzicht in de cloudprestaties is essentieel voor de planning en voor voortdurende metingen, zodat je er zeker van kan zijn dat je klanten en werknemers de best mogelijke prestaties levert”, zegt Archana Kesavan, onderzoeksauteur en directeur van productmarketing bij ThousandEyes.

Micrsoft Azure

Microsoft Azure liet het afgelopen jaar een verbetering van 29,2 procent zien in de voorspelbaarheid van de prestaties. Dat zou mede komen door de eigen backbone van de infrastructuur, waardoor Microsoft volgens het rapport een verbetering van 50 procent in de voorspelbaarheid van de prestaties leverde in de regio Sydney in Australië. Overigens werden elders vergelijkbare prestatiewinsten geboekt, hoewel ze niet universeel waren. In India leed Microsoft Azure zelfs een verlies van 31 procent voor wat betreft voorspelbaarheid van de prestaties.

Google Cloud

Google Cloud profiteert net als Microsoft van het hebben van een eigen backbone voor het verkeer. Google laat met een gemiddelde van 36,4 procent zelfs de hoogste prestatieverbetering zien. Ondanks dat Google in de meeste regio’s een sterke prestatie heeft aangetoond, kampt het volgens het rapport nog steeds met een probleem. Het verkeer van Afrika en Europa naar India duurt namelijk gemiddeld 2,5 tot 3 keer langer dan bij andere serviceproviders. De oorzaak zou liggen bij het feit dat het verkeer de wereld rond moet reizen in plaats van dat het de meest directe route neemt.

IBM en Alibaba Cloud 

IBM en Alibaba Cloud werden vorig jaar niet benoemd in de Cloud Performance Benchmark. Er zijn voor deze leveranciers dus geen vergelijkbare gegevens beschikbaar. Wel scoorden beide bedrijven in het algemeen goed.

IBM laat vergelijkbare prestaties zien als AWS, Microsoft Azure en Google Cloud. De computerreus kiest zelfs op unieke wijze voor een hybride benadering van de levering van verkeer. Hierdoor worden zijn eigen backbone en het openbare internet in gelijke mate gebruikt, afhankelijk van de regio waar het verkeer toegang heeft.

Ook Alibaba toont vergelijkbare prestaties als die van zijn concurrenten, ondanks dat ze vrijwel uitsluitend op het openbare internet vertrouwen. Het verkeer van Alibaba is daarentegen uniek te noemen, omdat het niet is opgenomen in zijn eigen cloud-infrastructuur. Het verkeer verlaat namelijk de Alibaba Cloud voordat deze het internet doorkruist en opnieuw binnenkomt zodra de bestemming is bereikt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home