Microsoft trekt over vijf jaar de stekker uit Dynamics GP

microsoft mwc 2024

Microsoft stopt ondersteuning voor het on-premises ERP-platform Dynamics GP. Klanten worden genoodzaakt naar de cloud over te stappen.

Met een blog kondigt Microsoft het nakende einde van Dynamics GP aan. Over exact vijf jaar, op 30 september 2029, zal de ondersteuning voor het ERP-platform aflopen. Beveiligingsupdates blijven nog doorlopen tot april 2031.

Microsoft is de zwanenzang van Dynamics GP al enkele jaren aan het voorbereiden. In 2022 werd al aangekondigd dat Dynamics GP niet meer op ‘innovatie’ hoeft te rekenen, wat zoveel betekent als dat het platform gewoon nog onderhouden wordt. Vanaf april 2025 stopt de verkoop van licenties. Na deze mededeling van vandaag zullen er wellicht niet al te veel nieuwe licenties meer verkocht worden.

Gedwongen overstap naar de cloud

Voor Dynamics GP-klanten rest er over vijf jaar (of zeven jaar) nog maar één optie: overstappen naar het cloudgebaseerde Dynamics 365 Business Central. Microsoft nodigt bedrijven alvast uit de overstap zo snel mogelijk te maken en deelt een handleiding voor hoe de migratie aan te pakken.

Bedrijven die het ERP-systeem liever on-premises houden, zullen hun heil elders moeten zoeken, maar het is nu al duidelijk dat in het volgende decennium het aanbod aan on-premises ERP beperkt zal zijn. Microsoft volgt de koers van onder andere Oracle en SAP, die eveneens niet onder stoelen of banken steken dat de toekomst van hun platformen in de cloud ligt, en niet on-premises.

Vanuit het standpunt van de leverancier is dat niet onlogisch: clouddiensten zorgen nu eenmaal voor een constantere inkomstenstroom. In plaats van een éénmalige licentie, betalen klanten maandelijks of jaarlijks voor afgenomen diensten. Als klant wordt je ontzorgd van onder ander beheer en onderhoud, maar er zijn genoeg bedrijven die nog on-prem-oplossingen verkiezen om de touwtjes in handen te houden.

Leveranciers lijken dat wel eens te vergeten, getuige het ongenoegen dat SAP bij zijn on-premises klanten zaait. Nieuwe functies worden tegenwoordig vaak exclusief naar cloudklanten uitgerold. Wie ooit voor on-premises heeft gekozen, moet vandaag tot de conclusie komen dat die keuze met gevolgen gepaard gaat.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.