Microsoft stopt met Azure Virtual Desktop, maar niet met Azure Virtual Desktop: migreer van AVD naar AVD

Microsoft kondigt het einde van de ondersteuning aan voor Azure Virtual Desktop. Azure Virtual Desktop blijft wel ondersteund. Verwarrend? Vergeet dan niet dat Windows 365 Cloud PC eigenlijk ook een variant van virtuele desktops op Azure is.

Microsoft wil zijn aanbod van virtuele computers aangeboden via de cloud wat stroomlijnen. Daartoe kondigt de cloudreus het einde aan van Azure Virtual Desktop (AVD). Dat is verwarrend, aangezien Azure virtual Desktop (AVD) wél blijft bestaan. Microsoft biedt immers al jaren twee heel gelijkaardige diensten met dezelfde naam aan. Enkel de oudste variant van AVD verdwijnt en klanten kunnen migreren naar de nieuwe.

De originele AVD-dienst is ondanks de naam niet helemaal geïntegreerd met Azure. Zo is de oplossing geen onderdeel van het Azure-portaal of de Azure Resource Manager (ARM). Bovendien krijgt ze al even geen belangrijke updates meer. In feite is de klassieke versie van AVD een legacy-editie die wel VDI in de cloud aanbiedt, maar onvoldoende geïntegreerd is met Azure. Voor klanten maakt dat niet zoveel uit, behalve dan dat het misschien ietwat onpraktisch is. Microsoft onderhoudt voor AVD echter afzonderlijke infrastructuur. Door de oude versie van AVD te stoppen, vereenvoudigt het bedrijf z’n eigen omgeving.

Drie jaar tijd voor migratie

Sinds 30 september kunnen klanten geen nieuwe tenants meer maken, al voorziet Microsoft meteen een mogelijke uitzondering voor klanten met meer dan 500 applicatiegroepen of multi-tenant-omgevingen. Klanten hebben nog tot 30 september 2026 de tijd om te migreren van AVD naar de variant van AVD die wel onderdeel is van Azure. Die migratie kan automatisch volgens Microsoft, al is er ook een manuele procedure mogelijk.

Het grootste verschil tussen het oude AVD en de versie die blijft bestaan, is de ARM-integratie (de resource-manager, niet de chiparchitectuur). Om het verhaal compleet te maken, wijzen we er nog op dat de opvolger van het oude Azure Virtual Desktop vandaag ook Azure Virtual Desktop heet, maar tot de zomer van 2021 als Windows Virtual Virtual Desktop door het leven ging.

Verwar de oplossing tot slot niet met Windows 365 Cloud PC: een andere VDI-oplossing waarbij virtuele desktops op de Azure-cloudinfrastructuur draaien, maar die geen onderdeel is van Azure Virtual Desktop. 

Samengevat

AVD verdwijnt dus, terwijl AVD blijft bestaan naast Windows 365 Cloud PC. We verduidelijken nog een laatste keer:

  • AVD (de klassieke versie) bestond eerst en draait wel in de cloud, maar zit niet netjes geïntegreerd met de echte Microsoft Azure-infrastructuur. Deze versie verdwijnt op 30 september 2026. Je betaalt hier op basis van consumptie.
  • AVD (de versie die blijft bestaan) doet grotendeels hetzelfde en is eveneens op een consumptiemodel gebaseerd, maar zit wel geïntegreerd met Azure. Dat is handiger voor klanten die de oplossing kunnen beheren via het Azure-portaal en de Azure Resource Manager, maar ook voor Microsoft dat geen afzonderlijk stuk infrastructuur moet onderhouden.
  • Windows 365 Cloud PC is functioneel gelijkaardig aan AVD en draait ook binnen Azure, maar is eenvoudiger. Hier betaal je een vast bedrag per gebruiker en per maand voor een virtuele desktop met een vooraf vastgelegde hoeveelheid rekenkracht en opslag.

Microsoft en naamgeving is al langer een interessante soap. Denk maar aan Microsoft 365 dat vroeger Office 365 was, waaronder de Office-applicaties leven, of de omdoping van sterk merk Microsoft Active Directory naar Entra, maar niet on-premises waar Active Director wel blijft.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home