Na Dropbox schrapt ook Microsoft onbeperkte opslag in OneDrive

microsoft onedrive

Microsoft heeft in alle stilte de OneDrive-formule met onbeperkte opslag uit het aanbod gehaald. Enkele dagen geleden besliste Dropbox hetzelfde omdat er misbruik van werd gemaakt.

Wie naar het cloudopslagaanbod van Microsoft surft, ziet dat er nu nog maar één losstaand OneDrive for Business-plan wordt aangeboden. Voor 4,70 euro per maand krijgt je per gebruiker 1 TB aan opslag in OneDrive, uit te breiden tot 5 TB. Nog niet zo lang geleden bood Microsoft ook nog een tweede OneDrive-formule aan met onbeperkte opslag, voor slechts tien euro per maand.

Dit heeft Microsoft in alle stilte verwijderd van zijn website, want volgens TechRadar moet dit al in de tweede helft van juli gebeurd zijn. Een duidelijke reden geeft Microsoft niet voor die beslissing. Het vage statement klinkt dat ‘op vraag van klanten het aankoopproces voor losse OneDrive-abonnementen herschikt is’. Huidige klanten mogen het abonnement wel blijven behouden.

De term ‘onbeperkte opslag’ diende met een klein korreltje zout genomen te worden. Ook in dit pakket zat standaard 1 TB per aangesloten gebruiker inbegrepen. Onder bepaalde voorwaarden konden bedrijven wel een verzoek indienen bij Microsoft om dit op te trekken naar 25 TB per gebruiker. In Microsoft 365-formules is 1 TB per gebruiker de standaardoptie.

Misbruik

Dat dit nieuws nu uitlekt is geen toeval, want nog maar enkele dagen geleiden besliste Dropbox eveneens om niet langer onbeperkte opslag aan te bieden. Dropbox ontdekte dat bedrijven en particulieren onder hetzelfde hoedje spelen en opslagcapaciteit deelden. Dat is niet de bedoeling en dus is het afgelopen met de pret. Of dit ook de beweegreden was voor Microsoft, kunnen we niet zeggen.

Slechts een beperkt aantal providers in de cloudmarkt durft onbeperkte opslag te beloven. Ook Google zet een harde limiet op 5 TB opslag voor de duurste abonnementen en 30 GB voor het goedkoopste Workspace-abonnement. Bij nichespelers genre Sync.com, Box en Backblaze kan je nog formules met onbeperkte opslag vinden. Het is dan altijd aangeraden om eerst de kleine lettertjes te lezen alvorens je een abonnement afsluit.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home