Dropbox maakt komaf met onbeperkte opslagformule na misbruik

Dropbox Advanced komt niet meer met onbeperkte opslag. Door veelvuldig misbruik ziet de cloudopslagspecialist zich genoodzaakt om de maximumcapaciteit om limieten in te stellen.

Dropbox voert zijn onbeperkte opslagformule af. Tot vandaag konden bedrijven met Dropbox Advanced zoveel opslag gebruiken als ze nodig hadden. Dat was letterlijk te nemen: Dropbox voorzag geen limiet. Het bedrijf besefte dat sommige bedrijven (veel) meer opslag dan anderen zouden consumeren, maar nam de bluts met de buil. Het aanbod was zo immers erg aantrekkelijk: wat je bedrijf ook nodig heeft, voor een vast bedrag per maand voorzien wij de nodige opslag.

Misbruik

Dropbox bedoelde het aanbod exclusief voor bedrijven, maar stelde steeds meer misbruik vast. Zo gingen particulieren samen in zee om bergen private data bij Dropbox te bewaren en misbruikten individuen het aanbod om de cryptomunt Chia te mijnen (die munt gebruikt opslag in de plaats van rekenkracht). Sommigen verkochten de opslag van Dropbox zelfs voor eigen rekening door aan derden.

lees ook

Twee nieuwe AI-functies voor Dropbox

Concullega’s kampten met dezelfde problematiek volgens Dropbox. Doordat zij maatregelen namen, zag Dropbox een grote piek in misbruik. Daardoor is het bedrijf naar eigen genoodzaakt om nu ook paal en perk te stellen aan zijn beschikbare opslag.

Nieuwe limieten

Vanaf vandaag heeft Dropbox Advanced een opslaglimiet van 15 TB voor drie gebruikers, wat meteen het minimum is voor het aanbod. Per extra licentie komt daar 5 TB bij. Een onderneming met vijf licenties voor Dropbox Advanced kan dus 25 TB aan data parkeren in de cloud. De limiet ligt op 1.000 TB.

Volgens Dropbox gebruikt 99 procent van de klanten minder dan 35 TB per licentie. Die 99 procent kan alle opslagcapaciteit behouden en krijgt 5 TB extra bij, zonder toeslag. Die overgangsmaatregel geld voor zeker vijf jaar.

De beperkte hoeveelheid gebruikers met meer dan 35 TB krijgt een speciale regeling. Ook die opslag blijft in eerste instantie behouden, met 5 TB in totaal als extra marge. Dropbox zal de bedrijven in kwestie de komende weken contacteren om een oplossing op de lange termijn te bespreken.

Bijkopen

Onder de nieuwe regels van Dropbox Advanced kan je ook los opslag bijkopen aan een kostprijs van tien dollar per terabyte per maand. Gebruikers worden vanaf één november stapsgewijs naar de nieuwe regels gemigreerd. Voor nieuwe klanten gelden de regels per direct.

Dropbox zegt dat het andere maatregelen heeft overwogen, maar dat het praktisch niet haalbaar is om per geval te kijken of de ongelimiteerde opslag legitiem wordt gebruikt of niet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home