Microsoft schijnt licht op migratie Microsoft 365 naar Azure en containers

Microsoft Azure

In een zeldzame case study verklapt Microsoft meer over de modernisering van zijn clouddiensten die nog niet in Azure zitten. Specifiek legt het bedrijf uit waarom het Microsoft 365 naar containers in Azure brengt.

Microsoft detailleert zijn strategie voor de migratie van Microsoft 365 (vroeger Office 365) naar de eigen Azure-cloud. De cloud van Microsoft bestaat uit meerdere afzonderlijke wolken. Azure is de recentste telg, maar ontpopte zich pas tot volwassenheid na het ontstaan van Office 365. De Office-diensten van Microsoft draaien bijgevolg niet allemaal op Azure maar op bare-metal-systemen aangedreven door Autopilot.

Omwille van de oudere architectuur bestaan verschillende diensten nog uit monolithische toepassingen in de plaats van flexibele microservices. Dat maakt schaalbaarheid complexer. Bovendien wordt Microsoft geconfronteerd met een veelvoud aan funderingen voor zijn toepassingen, wat meer tijd, geld en moeite kost dan nodig.

Alles naar Azure

Het is de ambitie van de softwarereus om zijn eigen diensten allemaal naar Azure te krijgen, maar ook voor Microsoft is dat geen eenvoudige klus. De migratie van Microsoft 365 naar Azure brengt wel tal van voordelen inzake eenvoud en flexibiliteit met zich mee. Microsoft kiest volgens de regels van de kunst voor een stapsgewijze overstap met diensten die omgezet worden naar microservices in containers. De Azure Kubernetes Service is daarvoor een essentiële bouwsteen.

Sommige diensten zoals Teams draaien vandaag al in Azure, anderen moeten nog overgezet worden. Veel details wil Microsoft daar verder niet over kwijt. De migratie is in ieder geval geen eenvoudig werk. Redmond spreekt van een meerjaarsproject dat al even draait en ook nog wel even zal duren. Het hele verhaal kan je bij Microsoft zelf lezen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home