Microsoft lanceert soevereine clouddienst in samenwerking met Proximus

Microsoft stelt met Cloud for Sovereignty een nieuw cloudaanbod voor de publieke sector voor. Veiligheid en compliance staan daarbij centraal. Het aanbod vertrouwt op lokale partners, waaronder Proximus in België.

Op zijn digitale Inspire 2022-event stelt Microsoft een nieuw cloudaanbod voor: de Cloud for Sovereignty. Daarmee richt Microsoft zich op de publieke sector, voornamelijk in Europa. Cloud for Sovereignty is een verzamelnaam voor verschillende beveiligings- en compliancy-gerelateerde functionaliteit, die Microsoft bundelt in een partnergestuurd aanbod.

De Cloud for Sovereignty moet organisaties uit de publieke sector helpen die zich aan strakke regels moeten houden. Binnen de dienst krijgen zij in eerste instantie veel keuze over waar ze hun workloads draaien. Je kan met andere woorden kiezen in welke Azure-regio je data moet staan en bepalen dat die daar moet blijven. Alle Azure datacenterregio’s zijn daarmee compatibel, inclusief de toekomstige regio in ons land. De functionaliteit staat los van, maar lijkt erg op, de eerder aangekondigde Microsoft Data Boundary, al is deze oplossing specifieker.

Landing zone en vertrouwelijke workloads

Via een Sovereign Landing Zone kunnen bedrijven en overheidsdiensten compliance garanderen via infrastructure-as-code en policy-as-code. Landing Zone is een Microsoft-term voor een omgeving waarin je workloads draait, geconfigureerd volgens regels en best practices. De soevereine versie is daar een uitbreiding van.

Verder integreert Microsoft zijn Azure Confidential Computing. Die functionaliteit vertrouwt op recente AMD Epyc-servers. Die zijn in staat op data te verwerken terwijl die versleuteld blijft. In combinatie met encryptie in transit en in rust blijven gegevens zo non-stop vergrendeld.

Via Azure Arc slaat Microsoft met het Cloud for Sovereignty -aanbod verder de brug naar lokale datacenters van gebruikers. De cloudreus begrijpt dat sommige data omwille van regelgeving niet in de publieke cloud mag draaien, en biedt daar zo een antwoord op.

Samen met Proximus

Omdat compliancy-regels land per land verschillen, zet Microsoft de Cloud for Sovereignty met partners in de markt. Voor onze regio is Proximus een lanceringspartner.

Enerzijds zal Proximus helpen met de configuratie van de cloud voor de noden van de klant, anderzijds plant de provider zijn eigen infrastructuur met die van Microsoft te combineren. Dat geeft overheidsorganisaties de optie om workloads en data deels in een datacenter van Microsoft te zetten en deels in op de privacy-controls van Proximus zelf te vertrouwen.

lees ook

België krijgt eigen Microsoft Azure Region met drie nieuwe datacenters

“We bouwen hiervoor op technische innovaties van Microsoft zoals Azure Confidential Computing, gecombineerd met de lokale verankering en de expertise van Proximus als een vertrouwde cloud service provider” zegt Guillaume Boutin, CEO van Proximus. “We zullen verder veilige en verbonden oplossingen kunnen bieden aan onze klanten gedeeld met Microsoft in België, Luxemburg en Nederland.”

Cloud, confidentieel en lokaal

Microsoft deelt nog een kort voorbeeld van wat die Cloud for Sovereignty nu precies kan betekenen. Denk aan een overheidsinstelling die zich aan nationale en Europese regels moet houden. Die zou een publieke website in de cloud van Microsoft kunnen draaien, met de garantie dat de data binnen de juiste geografische grenzen blijven.

Kritieke data kunnen dan nog steeds op een lokale Microsoft-datacenterregio draaien, maar via Azure Confidential Computing zodat ze versleuteld blijven. Microsoft denkt dan aan bijvoorbeeld gezondheidsdata van inwoners. Strategische gegevens zoals identiteitsdata kunnen tot slot via Azure Arc in het datacenter van een klant of vertrouwde lokale provider draaien. Die hele hybride infrastructuur valt onder de Cloud for Sovereignty.

De Microsoft Cloud for Sovereignty is beschikbaar als private preview in een handvol locaties. De beschikbaarheid wordt gestaag uitgebreid.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home