Confidential computing wordt markt van 54 miljard dollar volgens Linux-onderzoek

Confidential computing staat vandaag in zijn kinderschoenen, maar zal tegen 2026 al uitgroeien tot een markt ter waarde van 54 miljard dollar. Dat voorspelt onderzoek van Linux en een belangenvereniging.

Confidential computing zal uitgroeien tot een belangrijke pijler in de IT-industrie. Dat concluderen Linux en het Confidential Computing Consortium (CCC) op basis van een marktonderzoek uitgevoerd door de Everest Group. De voorspelling is opvallend, aangezien de technologie erg nieuw is.

Confidential wat?

De term heeft betrekking op een erg veilige manier van werken van een server of PC. In een traditioneel systeem zitten data versleuteld wanneer ze in rust zijn, maar worden ze ontsleuteld verwerkt in het systeemgeheugen. Geavanceerde cyberaanvallen profiteren daarvan en kunnen zo vertrouwelijke gegevens stelen. Confidential computing lost het probleem op met hardwarematige encryptie van data in het geheugen. De gegevens blijven versleuteld, ook wanneer software ermee aan de slag gaat.

lees ook

Intel volgt voorbeeld AMD met geheugenversleuteling in cpu

Intel introduceerde een light-versie van de technologie met zijn Software Guard eXtensions (SGX)-technologie maar AMD lanceerde als eerste volledige geheugenencryptietechnologie in zijn Epyc-processors. Intel beende intussen bij met Total Memory Encryption (TME).

Gedreven door specifieke sectoren

Het onderzoek suggereert dat de markt voor confidential computing tegen 2026 zal groeien tot een omvang van 54 miljard dollar. De groei wordt vooral gedreven door sectoren die omgaan met gevoelige data. Denk aan de gezondheidszorg en de financiële sector. Daar zal het echter niet bij blijven volgens het rapport. Ook andere organisaties hebben baat bij de technologie, onder andere onder impuls van alsmaar meer uitgewerkte privacywetgeving.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home