Microsoft lanceert Azure Arc: hoeksteen voor hybride en multi-cloud

Microsoft lanceert met Azure Arc een nieuw managementplatform dat on-premises- en Azure-cloudlocaties samenbrengt tot één overzichtelijk geheel. Zo wordt het plots eenvoudig om Azure-diensten on-premises uit te rollen.

Op het podium van Ignite in Orlando introduceert Microsoft-CEO Satya Nadella Azure Arc. Arc wordt Microsofts voornaamste wapen in de strijd om marktaandeel in de hybride cloud. Azure Arc brengt management en diensten van de Azure-cloud naar hybride infrastructuur. Dat betekent concreet dat je vanuit het Arc-dashboard je eigen on-premises datacenter of een edge-locatie kan toevoegen als ware het een Azure-locatie.

Centraal beheer

Dat je lokale servers plots herkend worden als Azure-locaties vereenvoudigt in eerste instantie het management van complexe en eventueel geografisch erg verspreide infrastructuur. Eén van de grote voordelen daarvan is de mogelijkheid om eenvoudig een updatebeleid uit te rollen dat in overeenstemming is met de eisen van je bedrijf. Je kan aan de slag met onder andere Azure Resource Manager, Azure Shell, Azure Portal, API, en Azure Policies over de hele infrastructuur. Belangrijker vinden we echter de implicatie naar Azure-diensten toe.

Azure-diensten on premises

Via Arc kan je immers Azure dataservices uitrollen in je on-premises datacenter. Dat gaat in een demo die we op het podium zien even eenvoudig als gebeurde het op Azure-infrastructuur in een Microsoft-datacenter.

Bovendien belooft Microsoft een gelijkaardige elasticiteit vanuit de managementconsole. Krijgt een database die lokaal draait het water aan de lippen, omdat de beschikbare rekenkracht stilaan ontoereikend wordt? Dan provisioneer je vanuit Azure Arc meer compute zonder dat daar complex management of downtime mee gepaard gaat, net zoals je dat in de publieke cloud zou doen. Kanttekening hier is dat een dergelijke workflow uiteraard vereist dat er compute op reserve staat te wachten in je lokale infrastructuur. Een hyperconverged-oplossing kan hier van pas komen.

Management van onder andere Linux-servers of Kubernetes-clusters gaat eveneens vanuit Arc. Als voorbeeld van de eenvoud van de eengemaakte console zien we hoe één enkele encryptie-policy voor disks waarop Kubernetes-clusters draaien wordt geïmplementeerd over de hele infrastructuur, van de publieke cloud tot de edge.

Multi-cloud

Microsoft richt zijn peilen met Arc niet alleen op hybride omgevingen. Ook multi-cloud is een factor, al gaat de cloudreus niet te veel in detail daarover. We krijgen wel te horen dat je resources kan managen over cloudproviders heen. Een slide die verdwijnt voor we hem goed en wel kunnen vastleggen op de gevoelige plaat toont interoperabiliteit met grote concurrent AWS en het portaal zou ook netjes samenspelen met het Google Cloud Platform.

Azure Arc is per direct beschikbaar als preview. Over een timing voor een finale release weten we nog niets.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home