Microsoft laat je fysieke computers rechtstreeks opstarten naar een Cloud PC

Windows 365 Cloud PC

Microsoft toont een oplossing waarbij een fysieke computer bij het opstarten rechtstreeks verbindt met een virtuele Cloud PC. Dat moet het handiger maken om één thin client te delen met meerdere gebruikers.

Microsoft toont Windows 365 Boot. De vlag dekt de lading: computers die met de technologie zijn uitgerust, starten rechtstreeks op naar de Cloud PC-omgeving in Microsoft Azure. Je komt dus niet voor een inlogvenster van je lokale Windows-versie te staan, maar kan je meteen aanmelden bij Cloud PC. Dat maakt het volgens Microsoft eenvoudiger om één computer te gebruiken met meerdere mensen. Zodra je inlog met je unieke gegevens, toont de pc immers jouw unieke Cloud PC-omgeving.

Minder computers

De functionaliteit past in de plannen van Microsoft. Dat wil dat bedrijven in sommige gevallen minder computers kopen. Voor organisaties waar werknemers in shiften werken, lanceerde Microsoft bijvoorbeeld pas zijn Frontline-licenties. Die laten een organisatie toe om één Windows-licentie te verdelen over drie gebruikers, wanneer die niet gelijktijdig aan de slag moeten gaan.

In combinatie met Cloud PC en Windows 365 Boot vallen alle puzzelstukjes op hun plaats. Zo kan je één thin client plaatsen die rechtstreeks met de cloud verbindt, en telkens de correcte Windows-omgeving van de werknemer in kwestie laadt.

Om al aan de slag te gaan met de nieuwe functionaliteit, moet je intekenen op het Windows Insider-programma. Windows 11 is essentieel. Verder heb je beheerdersrechten nodig op Intune, en natuurlijk een Windows 365 Cloud PC-licentie. Over algemene beschikbaarheid rept Microsoft voorlopig met geen woord.

Wat met accounts?

De kritische geest mag niet vergeten dat Windows met lokale accounts werkt. Je kan perfect één pc kopen met een lokale versie van Windows 11, en daar drie accounts op aanmaken. De voordelen van de aanpak met Cloud PC en/of Frontline zijn niet helemaal duidelijk. Microsoft spreekt van een betere isolatie tussen omgevingen, maar wij vermoeden dat niet iedere organisatie daar van wakker ligt wanneer de omgevingen in kwestie toch bedoeld zijn voor werknemers van het eigen bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home