Microsoft komt kleine Europese cloudproviders tegemoet met scherpere prijzen

microsoft

Met de toegeving hoopt Microsoft dat Europa een volledig antitrustonderzoek overbodig maakt na eerdere klachten rond oneerlijke concurrentie.

Franse cloudprovider OVH maakte samen met andere Europese providers Microsoft brutaal wakker eind vorig jaar door een klacht neer te leggen bij Europese regulatoren wegens oneerlijke concurrentiepraktijken. Microsoft heeft de afgelopen jaren zijn licentievoorwaarden veranderd waardoor het veel duurder werd voor concurrerende platformen om die aan te bieden. Resultaat: Microsoft Azure komt er altijd als goedkoopste uit, wat voor oneerlijke concurrentie zorgt.

De licentieveranderingen dateren van drie jaar geleden, maar het begint serviceproviders nu pas te dagen wat de impact daarvan is. Talrijke klanten moeten contracten vernieuwen en daar is eerlijke concurrentie niet langer mogelijk met Microsoft zelf. Nu de Europese regulatoren op scherp staan en een onderzoek zijn gestart, reageert Microsoft in een blogpost.

Daarin duidt Microsoft-president Brad Smith dat kleine Europese cloudproviders niet langer extra licenties hoeven aan te kopen wanneer ze al Microsoft clouddiensten afnemen. Deze nieuwe regels gelden enkel voor kleinere cloudproviders, AWS en Google kunnen niet van hetzelfde voordeel genieten.

Wereldwijde verandering

“Een van de meest opvallende reacties voor mij persoonlijk kwam van een CEO die liet weten dat hij zich slachtoffer voelde van de intense competitie tussen Microsoft en AWS. Dat was heel lastig om te horen, maar ik moet hem gelijk geven. De afgelopen jaren hebben we sterk gefocust op grote technologieproviders, zonder rekening te houden met lokale cloudproviders. Vanaf vandaag gaan we veranderingen doorvoeren voor hen.”

Op de vraag of Microsoft door eerdere antitrustonderzoeken al genoeg littekens heeft, reageert Smith genuanceerd. “Ja, maar je wordt er sterker van of op zijn minst beter. Littekens maken je ouder en wijzer.”

Microsoft benadrukt aan ZDNet dat de nieuwe regels niet enkel voor Europese cloudproviders gelden. De veranderingen worden wereldwijd uitgerold. Microsoft zal de komende weken alle cloudproviders contacteren die in aanmerking komen om alle details te overlopen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home