Meer uitgaven aan cloud dan on-premises in 2020

multi-cloud

In 2020 gaven bedrijven voor het eerst meer uit aan cloudinfrastructuur dan aan on-premises. Dat blijkt uit een onderzoek van Synergy Research Group. 

Uitgaven aan cloudinfrastructuur groeiden in 2020 met 35% naar een totaal van 130 miljard dollar. Bestedingen aan datacenterhardware gingen juist achteruit, naar minder dan 90 miljard dollar. 

“CIO’s besteden overduidelijk veel meer geld aan cloud diensten en beperken hun bestedingen aan on-premises datacenters”, zegt John Dinsdale, chief analist bij Synergy. 

Wat betekenen de cijfers nu echt?

Ondanks de hoge uitgaven aan cloudinfrastructuur in 2020, is het volgens Dinsdale nog lastig om te concluderen of bedrijven daadwerkelijk meer gebruik maken van de cloud dan van on premises. Veel bedrijven werken met een hybride systeem, waar workloads verspreid staan. 

“Ik heb veel opmerkingen gelezen die stelden dat slechts een klein percentage van de workloads draait in de publieke cloud. Dat kan waar zijn of niet (ik neig meer naar dat laatste), maar het probleem is dat het concept ‘workload’ een vaag begrip is. Vooral als je het meetbaar wilt maken.” 

Cloud on premises uitgaven
Bron: Synergy Research Group

Groeispurt tijdens pandemie

De bestedingen aan cloudinfrastructuur groeien al jaren gestaag, terwijl uitgaven aan on-premises stagneerden. Dankzij de pandemie kregen cloudbestedingen vorig jaar nog een extra groeispurt. Bedrijven stapten veel sneller over naar de cloud dan ze in een normale wereld zouden doen. 

Hoewel de pandemie een extra zetje gaf aan de overstap naar de cloud, laten de trends zien dat de cloud uitgaven ook zonder pandemie boven de on-premises uitgaven zouden uitstijgen. Het is overduidelijk dat de cloudmarkt stukken sneller groeit dan de on-premises markt en uit de cijfers van Synergy kunnen we concluderen dat ook de CIO’s vertrouwen hebben in de cloud.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home