Lek toont Microsoft Cloud PC: Windows vanuit de cloud

Windows in je Windows

windows cloud

Een nieuw lek laat zien welke richting Microsoft uit wil met Cloud PC. Dat wordt een cloud-aanbod waarmee je van overal en vanop ieder toestel kan inloggen op een virtuele Windowscomputer in de cloud.

In de loop van volgend jaar wil Microsoft ‘Cloud PC’ lanceren. Dat is de voorlopige naam voor een virtual desktop-aanbod gebouwd op Azure, maar onderdeel van Microsoft 365. Cloud PC moet gebruikers toegang geven tot een virtuele computer in een Microsoft-datacenter. Functioneel verschilt Cloud PC niet sterk van het bestaande Windows Virtual Desktop-aanbod. Het verschil zit vooral in de manier waarop Microsoft naar de markt stapt.

Windows Virtual Desktop heeft een prijsstructuur die werkt via Azure, terwijl Cloud PC aan een vaste prijs per gebruiker via Microsoft 365 beschikbaar is. Dat moet de drempel verlagen om voor de oplossing te kiezen. Windowslekker Walking Cat vond alvast enkele websites die aantonen hoe het aanbod er precies zal uitzien.

Verschillende instances

Microsoft plant voorlopig drie verschillende opties voor Cloud PC: Medium, Heavy en Advanced. Bij Medium krijg je een Windowsomgeving op een virtuele machine met twee kernen, 4 GB aan RAM en 96 GB aan SSD-opslag. Met die specificaties had ‘light’ in onze ogen een betere werknaam geweest. Heavy verdubbelt het RAM-geheugen naar 8 GB en met advances krijg je drie rekenkernen ter beschikking, al lijkt de opslag te dalen naar 40 GB.

Met Cloud PC richt Microsoft zich duidelijk op lichtere instances bedoeld om mee te surfen of Office-applicaties om te draaien. Als gebruiker heb je een scherm nodig waarop je de Windows Remote Desktop-app kan installeren. Die is momenteel beschikbaar voor alle versies van Windows 10 inclusief de Arm-variant, macOS, iOS en Android. Het toestel in kwestie doet vervolgens dienst als Thin Client voor de virtuele machine in Microsofts cloud. Waarom je precies op een matige cloudconfiguratie zou inloggen vanuit je Windows-systeem is ons niet helemaal duidelijk, tenzij je erg oude laptops als cliënt een nieuw leven wil geven.

Aangezien het aanbod nog niet officieel is, zijn er nog geen prijzen bekend. Microsoft zou Cloud PC in de lente van volgend jaar lanceren, al weten we nog niet of het ook meteen in België beschikbaar zal zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home