Intel-chips toch sneller dan verwacht naar 10 nm

microchip processor wafer

2018 is een rampjaar voor Intel, maar nu komt er toch goed nieuws om het jaar af te sluiten. De pijnlijke overstap naar 10 nm die gepland staat voor 2019 gaat blijkbaar vlotter dan gepland. Investeerders springen op de kar waardoor AMD klappen krijgt.

2018 is een jaar om te vergeten voor Intel. Het begin al rond Nieuwjaar met de Spectre– en Meltdownproblemen en doorheen heel 2018 kwamen steeds meer varianten aan het licht. Daarbij komt dat Intel ook nog eens productieproblemen heeft met zijn huidige chips en dat de stap richting 10 nm opnieuw werd uitgesteld. Over dat laatste heeft Intel nu goed nieuws.

CEO Bob Swan liet vorige week in een publieke brief weten dat Intel flinke stappen voorwaarts heeft gezet op vlak van 10 nm. De yields worden steeds beter en hij verwacht dat massaproductie mogelijk is in 2019. Hij vermeldt deze keer niet specifiek eind 2019, wat in voorgaande communicatie wel het geval was.

Proceswijziging

Een nota van BlueFin Research Partners gisteren heeft de aandelen van Intel de lucht in gegooid. In het bericht wordt geclaimd dat het 10 nm-proces zo goed evolueert dat de massaproductie van chips nu gepland staat voor juni 2019. Dat zou net op tijd zijn voor het lucratieve back-to-school seizoen.

Volgens SemiAccurate heeft Intel flinke stappen voorwaarts gemaakt door bepaalde designregels te versoepelen en de implementatie ervan te veranderen. Kritische experten claimen dat het nieuwe proces van Intel daardoor dichter tegen een 12 nm process node aanleunt dan een effectieve 10 nm node.

Voorlopig is dit allemaal nog speculatie en kan er tegen de tweede jaarhelft van 2019 nog veel gebeuren. Ondertussen krijgt de beurskoers van AMD een flinke dip van 10 procent als reactie op het nieuws dat Intel opnieuw op het juiste spoor zit. Intel zelf liet een stijging van 8 procent noteren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home