IBM werkt samen met ethisch dubieuze Palalantir voor eenvoudigere data-analyse

Healthcare, retail en raids

Palantir integreert zijn data-analyseplatform met de IBM Cloud. De samenwerking moet komaf maken met silo’s en data-analyse met minder technische expertise mogelijk maken.

IBM gaat in zee met Palantir. Palantir voor IBM Cloud combineert Palantir Foundry met IBM Cloud Pak voor Data Services. De Foundry is een platform voor data-integratie en analyse, terwijl het ckoudplatform van IBM de Watson-AI-dienst bevat. Het gecombineerde aanbod moet analyse van data via no-code/low-code mogelijk maken, zodat organisaties geen verregaande technische expdertise meer nodig hebben om data efficiënt te verwerken.

Meer toegankelijke analyse

De samenwerking is gericht op organisaties in de retail, de financiële sector, de industrie, gezondheidszorg en telecommunicatie. Bedrijven actief in die markten kunnen zo aan de slag met hun eigen data. In de retail kan een winkelketen bijvoorbeeld verkooptrends analyseren, terwijl het platform in healthcare datasilo’s kan overstijgen zodat een grondigere analyse door professionals mogelijk is. Het bereik van zowel Palantir als de IBM Cloud moet er met de samenwerking op vooruitgaan.

IBM splitst zichzelf eind dit jaar op in twee bedrijven. Onder de IBM-vlag blijft vooral het cloudaanbod wonen, terwijl ‘NewCo’ de rest van de activiteiten zoals infrastructuur op zich neemt. De zet kadert in de versteviging van het IBM-cloudaanbod.

Ethische kwestie

Palantir van zijn kant is niet onbesproken. Het bedrijf, dat pas naar de beurs trok, excelleert in analyse van gevoelige data en ligt niet warm van ethische kwesties. De organisatie, opgericht door Silicon Valley-paria Peter Thiel, is genoemd naar de glazen bol uit de Lord of the Rings-films die door slechterik Sauron wordt misbruikt. Eén van de voornaamste producten van Palantir heet Gotham: een verwijzing naar de privacyvernietigende spionagetool uit de Dark Knight-films die uiteindelijk als te ingrijpend wordt bevonden om verder te gebruiken.

Thiel en Palantir trokken andere lessen uit die films. Palantir werkt onder andere samen met de Amerikaanse immigratiedienst ICE, internationaal gekend omwille van de kinderen die van hun ouders werden gescheiden en in kooien werden gevangen gezet. Palantir zou zijn analysecapaciteiten hebben ingezet om profielen van migranten op te stellen en deportatie te vereenvoudigen. Verschillende raids in de VS werden met de hulp van Palantir-software georganiseerd. De organisatie werkt ook samen met de NSA en grensbeschermingsautoriteiten wereldwijd. IBM kiest er via de samenwerking met Palantir voor om zich te associëren met een geheimzinnig bedrijf met op z’n zachtst gezegd enkele dubieuze klanten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home