Geheimzinnig big data-bedrijf Palantir plant beursgang

palantir

Palantir Technologies bereidt een beursgang voor. Eén van de geheimzinnigste bedrijven uit Silicon Valley werkt zich zo per uitzindering in de schijnwerpers.

Palantir Technologies plant een beursgang. Het geheimzinnige bedrijf diende daarvoor een aanvraag in bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC, al maakte Palantir gebruik van de mogelijkheid om dat op een vertrouwelijke manier te doen. Veel weten we met andere woorden niet maar daar kan binnenkort verandering in komen. Zodra Palantir publiek gaat, krijgen we in theorie een beter inzicht over het bedrijf en de verdienmodellen daarachter.

Big data en deportatie

Dat is interessant aangezien de big data analytics-specialist al sinds de oprichting in 2003 in een waas van geheimzinnigheid functioneert. Het bedrijf, genoemd naar de kristallen bollen in Lord of The Rings, specialiseert zich in de analyse van gevoelige data. Denk daarbij onder andere aan dataverwerking voor de Britse NHS maar ook het Amerikaanse ICE. Die omstreden immigratiedienst van de VS staat in voor de deportatie van migranten. ICE haalde het internationale nieuws onder andere door kinderen van hun ouders te scheiden en hen in kooien vast te houden. Voor de immigratiedienst zou Palantir profielen van immigranten hebben opgesteld om deportatie te faciliteren.

Palantir is het kind van miljardair Peter Thiel, één van de meest omstreden figuren in Silicon Valley. Thiel profileerde zich vier jaar geleden als een buitenbeentje in de techvalei door zich openlijk achter president Trump te scharen. De man verdiende zijn strepen (en geld) als één van de mede-oprichters van Paypal.

Meer zichtbaarheid

Waar technologiegiganten zoals Google, Facebook en Microsoft dezer dagen onder een vergrootglas functioneren en hun werknemers luid van zich laten horen wanneer de bedrijven contracten afsluiten die ze als onethisch zien, is Palantir het totale tegenovergestelde. Ethiek speelt schijnbaar geen rol voor het bedrijf maar de geheimzinnige sfeer waarin het opereert maakt het moeilijk om te zien hoe groet de impact ervan precies is. Als de aangekondigde beursgang effectief doorgaat, komt daar waarschijnlijk verandering in.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home