IBM koopt cloudoptimalisatie-provider Turbonomic voor meer dan 1,5 miljard dollar

ibm

IBM neemt Turbonomic over, een platform dat organisaties helpt hun cloud uitgaven te verminderen en de prestaties van hun applicaties te verbeteren. Volgens bronnen bedraagt de transactie tussen de 1,5 miljard en 2 miljard dollar. 

Turbonomic biedt een zogenaamd ‘application resource management platform’ dat gebruikt maakt van artificiële intelligentie om organisaties te helpen hun public cloud-omgevingen te optimaliseren. Het platform focust op twee voorname punten: het verbeteren van de prestaties van de applicaties in de cloud en het verminderen van de infrastructuurkosten. 

Het AI-model van Turbonomic analyseert de cloudomgeving van een bedrijf om te zien of bepaalde workloads minder hardware resources hebben dan nodig is om optimaal te presteren. Het platform kan bijvoorbeeld inzien of de database van een e-commercewebsite meer bandbreedte nodig heeft als er in het weekend meer verkeer is. Beheerders krijgen vervolgens aanbevelingen over hoe ze de gedetecteerde problemen kunnen oplossen. 

Op dezelfde manier geeft het platform ook aanbevelingen wanneer een bedrijf te veel spendeert aan een cloudinfrastructuur. Zo laat Turbonomic bijvoorbeeld zien wanneer een workload meer opslagcapaciteit heeft dan nodig is. Ook laat het platform zien als een applicatie in een onnodig grote of dure cloudomgeving draait. 

Wat wil IBM met de Turbonomic?

IBM is van plan om Turbonomic te integreren in Instana, een andere recente overname. Waar Turbonomic focust op het detecteren van problemen op infrastructuurniveau (zoals een applicatie die langzaam draait doordat hij niet voldoende virtuele processors heeft), richt Instana zich vooral op het detecteren van problemen op softwareniveau. Zo zal Turbonomic een melding geven als een applicatie langzaam draait doordat hij niet voldoende virtuele processors heeft en laat Instana zien wanneer een update bugs bevat die zorgen voor een trage werking van een applicatie. 

Turbonomic is niet alleen een mooie aanvulling op Instana, maar sluit ook goed aan op IBM Cloud Pak for Watson AIOps. Dit bestaande IBM-product biedt AI-gegenereerde aanbevelingen om infrastructuur fouten op te lossen op een vergelijkbare manier als Turbonomic doet. 

Onderdeel van IBM’s focus op AI en de cloud

De overname van Turbonomic maakt deel uit van een groter plan dat IBM voert. Het bedrijf wil zijn dienstenaanbod gaan afsplitsen en er een nieuw bedrijf van maken. IBM zelf wil zich vooral gaan focussen op zijn cloud- en AI-aanbod

“IBM blijft zijn toekomst hervormen als een hybride cloud- en AI-bedrijf” zegt Rob Thomas, senior vice president van IBM’s Cloud and Data Platform groep in een statement. “De overname van Turbonomic is een bewijs van ons engagement om impactvolle investeringen te maken om deze strategie voort te zetten”, aldus Thomas.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home