IBM: ‘Dankzij serverless moet de cloud als één grote wereldwijde computer gaan werken’

IBM's Global Center for Watson IoT in Munich, Germany

IBM wil ervoor zorgen dat cloud resources over de hele wereld net zo makkelijk te gebruiken zijn als één enkele computer. Op deze manier kan volgens IBM het complete potentieel van de cloud benut worden. 

In een recent interview legt Priya Nagpurkar (director of hybrid cloud platform bij IBM Research) uit hoe IBM de cloud wil transformeren naar ‘s werelds grootste computer. Serverless computing moet dit alles mogelijk gaat maken.

Er zijn datacenters voor de populairste public clouds in honderden locaties in bijna elk continent. Toch is dat slechts een deel van het complete plaatje, legt IBM Research Director Dario Gil uit. Er is ook een enorm aantal private computeromgevingen die in silos bestaan. 

De cloud is in de loop van de jaren drastisch geëvolueerd naar wat het vandaag de dag is: een enorm verdeeld netwerk van publieke en private datacenters dat zettabytes aan opslag en petaflops aan computerkracht omvat. 

Ontwikkelen in de cloud is nog erg complex

“We moeten naar een punt toe waar de cloud werkt alsof het een oneindig krachtige computer is”, zegt Nagpurkar. Op dit moment zijn er echter nog veel obstakels. 

Je kunt het zien als werken op je laptop. Je hebt het besturingssysteem waar je vertrouwd mee bent en je besteedt het grootste gedeelte van je tijd aan het schrijven van code. 

Ontwikkelen in de cloud ziet er compleet anders uit. Je moet de nuances van alle cloud providers kennen (AWS, Azure, GCP, IBM en private clouds). Ook moet je cloud resources voorzien die tijd nodig hebben voordat ze online zijn. En je moet denken aan dingen als beveiliging, wetgeving, veerkracht, schaalbaarheid en kostenefficiëntie. “Het is erg complex”, legt Nagpurkar uit. 

Serverless is de oplossing

Serverless technologieën maken de weg vrij om toegang te krijgen en gebruik te maken van deze opkomende wereldwijde computer”, beweert Nagpurkar. Serverless brengt namelijk drie belangrijke eigenschappen met zich mee:

  • Gemakkelijk om te gebruiken
  • On demand elasticiteit
  • Je betaalt voor wat je gebruikt

Neem bijvoorbeeld een eenvoudige taak om data voor te bereiden. De data kan overal vandaan komen, bijvoorbeeld uit een edge omgeving. Dit kun je zo eenvoudig maken als één enkel commando. Datawetenschappers en ontwikkelaars doen deze taak echter nog handmatig. 

Je moet bedenken of je toegang hebt, toestemming hebben om de data te verplaatsen, de API-sleutels vinden, nadenken over hoeveel containers je nodig hebt. Dankzij serverless kun je dit met één enkel commando uitvoeren. Het is zo eenvoudig als bestanden verplaatsen op je laptop. Het platform doet de rest. “Dat is zo mooi aan serverless”, zegt Nagpurkar. 

“We blijven de evolutie van serverless voortduwen en het brengt ons steeds dichterbij de visie van de cloud als computer”, concludeert Nagpurkar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home