Google koopt lap grond voor mogelijk datacenter

Google koopt een stuk grond bij La Louvière voor de eventuele bouw van een nieuw datacenter, al maakt de internetreus geen beloftes.

Google vierde afgelopen vrijdag vijftien jaar aan investeringen in België. Het bedrijf heeft geen plannen om daar meteen een einde aan te maken: Google kocht een stuk grond in de buurt van La Louvière in Wallonië waarop in de toekomst eventueel een nieuw datacenter kan komen. Het gaat om 36 hectare grond in Ecaussinnes, in de zoning de Feluy. Voorlopig blijft de investering echter beperkt tot de grond, maar Google laat weten dat het al zijn opties open wil houden om uit te breiden wanneer nodig.

Google is al sinds 2007 aanwezig in ons land en baat een grote datacenterregio uit in Saint Ghislain. Daar verving de hyperscaler pas nog zijn back-up dieselgeneratoren door batterijen. Vorig jaar kocht Google nog een site nabij Charleroi waar het zijn zesde Belgische datacenter wil neerpoten.

Leidende rol van België

“Aangezien ook organisaties en overheden in België meer en meer overschakelen naar de Cloud, willen we ervoor zorgen dat ons datacenter en de Google Cloud-regio blijven voldoen aan de noden van gebruikers en klanten op vlak van technologie en betrouwbaarheid”, zegt Frédéric Descamps, Site Lead van het Google-datacenter in België.

De blijvende investeringen van Google illustreren het belang van ons land in de Europese digitalisering, vindt premier Alexander De Croo. “Het bevestigt onze positie als digitale pionier”, zegt hij. “België speelt al jaren een leidende rol in Europa als het gaat om de ontwikkeling van de digitale economie.” Ook Microsoft investeert intussen sterk in een Belgische Azure-regio.

Voor- en nadelen

Datacenters zijn echter complexe installaties. Langs de ene kant zorgt de aanwezigheid in ons land voor een hoge beschikbaarheid en vooral lage latency naar clouddiensten toe. Ook op vlak van datasoevereiniteit is de aanwezigheid van servers op het Belgische grondgebied een fijn signaal. Langs de andere kant dringen de servers heel wat energie, terwijl ze weinig werkgelegenheid in de plaats voorzien.

Google van zijn kant investeert wel in groene energie en wekt jaarlijks 2,8 megawatt aan hernieuwbare energie op. Het bedrijf investeert eveneens in offshore-windenergie. Google laat ook nog weten dat zijn huidige datacenterpark in België goed is voor zo’n 400 banen, waarbij het zowel eigen medewerkers rekent als gecontracteerde werkkrachten zoals beveiligingsagenten en cateraars.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home