Google haalt fors uit naar concurrent Microsoft

microsoft vs google

Google neemt de cloudbusiness van Microsoft flink op de korrel. Volgens Google doet Microsoft aan concurrentiebeperking.

Microsoft Azure ligt onder vuur in Europa. In de zomer van 2021 stapte een drietal Europese cloudproviders naar de Europese Commissie om de cloudgigant aan te klagen. De zaak lijkt op een onderlinge schikking tussen Microsoft en de aanklagers uit te draaien. Google mengt zich op een opvallende manier in de debatten en haalt fors uit naar zijn grote concurrent.

“Microsoft heeft zonder twijfelen een concurrentiebeperkende houding in de cloud”, zegt Amit Zavery aan Reuters. “Ze misbruiken hun dominantie in de on-premise business en Office 365 en Windows om Azure-clouddiensten te binden. Dit maakt het moeilijk voor klanten om keuze te hebben”, klinkt de opvallende uithaal vanuit Google Cloud.

Klagers uitkopen

Dat de aanklacht van het Franse OHV en twee andere Europese cloudproviders gaat uitdraaien in een schikking, vindt Zavery eveneens geen goede zaak. “Ze kopen selectief degene die klagen uit zonder de voorwaarden voor iedereen beschikbaar te maken. Dit bewijst hoeveel marktmacht ze hebben dat ze die dingen individueel kunnen doen.”

Die mening wordt gedeeld door de Europese cloudvereniging CISPE, die ook vreest dat met een schikking uiteindelijk niets zal veranderen. “Beleidsmakers moeten dit holistisch bekijken. Een schikking met én of twee vendoren lost het bredere probleem niet op”, gaat Zavery verder.

Dat Google en Microsoft twee grote rivalen zijn in de cloudindustrie, heeft volgens Zavery niets met het standpunt van zijn bedrijf te maken. “Dit gaat niet over Google, maar over de cloud. Het uitgangspunt van de cloud is om klanten meer keuze te geven om hun software op elke gewenste plaats te kunnen draaien.”

Microsoft hield het bij een korte reactie op de uithaal van Google. “Wij geloven in het succes van de Europese cloudgemeenschap”, klinkt het diplomatieke antwoord aan Reuters. Microsoft deed in de zomer al enkele toegevingen op zijn licentiemodel om het externe cloudproviders goedkoper te maken Azure-diensten aan te bieden. Die toegevingen lijken voorlopig niet genoeg om het vuur te blussen. Ook in Duitsland lijkt Microsoft een nieuwe aanklacht boven het hoofd te hangen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.