Google Drive-bestanden verdwijnen mysterieus: zo vind je ze terug

Verschillende gebruikers melden dat bestanden volledig verdwenen zijn van hun Google Drive-opslag. Het gaat zowel om persoonlijke als om zakelijke bestanden. Google onderzoekt de zaak maar een oplossing ontbreekt voorlopig.

Update 29/11/2023: Google laat nu weten dat het de problemen onderzoekt. Vermoedelijk zit de fout in de Drive-desktopsoftware, tussen versie 84.0.0.0 en 84.0.4.0. De zoekgigant adviseert om tijdelijk niet binnen de software op Disconnect account te klikken. Je mag ook de DriveFS-map even niet verplaatsen en maak voor de zekerheid ook een extra kopie.

Update 07/12/2023: Google deelt een stappenplan voor hoe je je verloren Drive-bestanden kan terugvinden. Open de desktop-app en klik op Herstellen vanuit back-ups. Na het voltooien van de herstelling verschijnen je herstelde bestanden in een aparte folder. Lukt dat niet, bijvoorbeeld omdat er geen back-ups zijn of je nog onvoldoende schrijfruimte hebt, dan adviseert Google je om de noodoproep #DFD84 in te dienen.

Het is ook mogelijk om Drive-bestanden te herstellen via de Opdrachtprompt in Windows of de Terminam-app in macOS. Controleer eerst of Drive naar de laatste versie is bijgewerkt. Typ vervolgens het commando “C:\Program Files\Google\Drive File Stream\launch.bat”–recover_from_account_backups (Windows) of /Applications/Google Drive.app/Contents/MacOS/Google Drive”–recover_from_account_backups (macOS) in.


Origineel 27/11/2023: De ene dag staan je bestanden veilig in Google Drive, de andere zijn ze verdwenen. De laatste week rapporteren verschillende gebruikers hetzelfde probleem: maanden of soms zelfs jaren aan data zijn spoorloos verdwenen uit de cloudopslagdienst. De eerste gebruiker die de kat de bel aanbond, zag zijn Drive-omgeving plots terugspoelen naar mei van 2023, inclusief bestanden en mappenstructuur. Intussen melden ook andere klanten hetzelfde probleem. Google geeft intussen aan dat er zich bij verschillende accounts een probleem voordoet, al is de schaal onduidelijk.

Wie getroffen wordt, is alles voorlopig kwijt. Verdwenen bestanden zitten niet in de prullenbak en ingebakken hersteloplossingen vinden de data evenmin terug. Eén gebruiker meldt dat een cache-back-up soelaas bood, maar die oplossing lijkt niet op grote schaal te werken.

Google laat weten dat slachtoffers best contact opnemen en geduld uitoefenen. Zelf aan de slag gaan met de mappenstructuur wordt niet aangeraden in afwachting van een mogelijke oplossing, al is het niet duidelijk of herstel van verdwenen bestanden effectief mogelijk zal zijn.

Cloud en back-up zijn geen synoniemen

Het probleem toont aan dat geen enkele oplossing voor bestandsopslag volledig veilig is. Hoewel bestanden in de cloud een grotere overlevingskans hebben dan data die pakweg alleen op je laptop staat, blijft de cloud één locatie. Loopt daar iets mis, zoals nu bij verschillende klanten het geval is, dan ben je hulpeloos zonder een back-up.

Cloudopslag wordt al eens verkeerdelijk als onfeilbaar bestempeld. De realiteit is helaas dat een back-up van kritieke gegevens altijd noodzakelijk is. Dat toont deze bug erg duidelijk, al is het niet de eerste keer dat klanten gegevens in de cloud verloren zien gaan. Het bekendste voorbeeld is ongetwijfeld het vernietigde datacenter van OVH in Straatsburg, dat in een vlammenzee verdween in 2021, al zijn kleinere problemen niet zeldzaam. Een update van OneDrive jaagde mensen enkele jaren gelden schrik aan, en een onweer zorgde voor verloren bestanden na een blikseminslag bij Google in 2015.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home