Google verhoogt prijzen van Cloud-infrastructuur

Google Cloud Platform GDP

Netwerktopologie en load balancing kost vanaf dit jaar geld en Google Cloud Platform verhoogt ook de prijzen voor de meeste cloudopslag.

In een algemene aankondiging wijst de zoekgigant naar prijsveranderingen binnen Google Cloud Platform (GCP) vanaf 1 oktober 2022. Volgens hen is dat nodig om “in lijn te zijn met andere cloudproviders”. De belangrijkste veranderingen vind je binnen cloudopslag. De meeste prijzen stijgen, met hier en daar een uitzonderlijke daling:

  • Multiregionale nearline opslagprijzen verhogen voor alle regio’s
  • Coldline opslag stijgt in Azië multiregionaal
  • Archiefopslag in de VS, EU en Azie multiregionaal daalt
  • Dualregionaal standaardopslag verhoogt in NAM4, EUR4 en ASIA1
  • Dualregionaal nearline opslag verhoogt in NAM4, EUR4 en ASIA1
  • Dualregionaal coldline en archiefopslag daalt in NAM4, EUR4 en ASIA1

Wie graag alle prijsveranderingen in detail wil bekijken per gigabyte, kan hier terecht.

Google voegt in de tweede helft van 2022 archief snapshots toe en krijgt dezelfde functies als standaard snapshots. Het verschil tussen de twee zit hem in de prijs. GCP vraagt een gigabyteprijs voor de opslag en nog eens hetzelfde wanneer je de snapshot maakt.

Standaard en multiregionale snapshots verhogen gevoelig in prijs. Bekijk alle details hier.

Gratis functies worden betalend

Twee gratis functies binnen GCP, netwerktopologie en load balancing voor uitgaande data, zijn vanaf 1 oktober niet langer gratis. Google Cloud Network Topology werd vorig jaar geïntroduceerd als een gratis dienst, maar de zoekgigant heeft wel altijd transparant bericht dat de service ooit betalend zou worden. Later dit jaar wordt dat 0,0011 dollar per uur. Voor dat bedrag krijg je ook toegang tot het Network Intelligence Center Performance Dashboard.

Google Cloud-klanten die load balancing gebruiken voor uitgaande data, mogen zich aan een verrassing verwachten. Vandaag is dat nog gratis, later dit jaar kost het tussen de 0,008 dollar en 0,012 dollar per gigabyte.

Google benadrukt dat klanten met kortingen binnen een bestaand contract pas de nieuwe prijzen zullen betalen wanneer het contract wordt hernieuwd.

lees ook

Cloudmarkt groeit met 50 miljard dollar, AWS blijft de grootste

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home