Google Cloud introduceert nieuw Document AI Platform

Google Cloud Document AI Platform

Document AI Platform is de nieuwste toevoeging aan Google Cloud. Het platform gebruikt machine learning om automatisch informatie op te halen uit digitale en geprinte documenten. Document AI Platform is nu beschikbaar als preview. 

In traditionele bedrijven is een groot deel van de belangrijke informatie opgeslagen in papierwerk, zoals facturen. Die informatie moet worden ingeladen in back-office applicaties, zoals het boekhoudsysteem van een bedrijf. Zo kan de data georganiseerd en verwerkt worden. In veel gevallen gebeurt het invoeren van data nog handmatig, wat veel tijd kost. Medewerkers kunnen deze tijd beter besteden aan andere taken die meer opleveren.

Dankzij Document AI Platform kunnen organisaties het invoeren van documenten voortaan automatiseren. Het platform brengt twee bestaande Google-diensten voor documentverwerking samen: Lending DocAI en Procurement DocAI. In een overzichtelijk dashboard kunnen medewerkers geautomatiseerde workflows maken voor het extraheren van data uit documenten. 

Processors voor verschillende soorten documenten

Het Document AI Platform bevat meer dan 10 ‘processors’. Dit zijn vooraf ingestelde data extractie-machines die elk zijn geoptimaliseerd om informatie op te halen uit een ander type document. Er zijn twee algemene processors: een voor standaard documenten en een andere voor formulieren. Daarnaast zijn er twee gespecialiseerde processors voor het verzamelen van data uit financiële documenten, zoals kredietaanvragen en inkoopgerelateerd papierwerk, zoals facturen. 

Volgens Google Cloud product manager Lewis Liu en product marketing manager Yang Lian zijn alle processors “gecreëerd en gefinetuned om toonaangevende nauwkeurigheid te bereiken en bedrijven te helpen met vol vertrouwen inzichten uit documenten te halen door middel van machine learning.” In de toekomst komen er nog meer processors bij voor meer verschillende soorten documenten. 

Enorme markt, maar sterke concurrentie

In eerste instantie helpt Document AI Platform organisaties om arbeidskrachten vrij te maken voor belangrijkere taken. Daarnaast verhoogt het ook de nauwkeurigheid van bedrijfsinformatie, doordat er geen handmatige fouten meer gemaakt kunnen worden. Zo heeft het Belgische fintechbedrijf UnifiedPost door het inzetten van machine learning zijn nauwkeurigheid bij het vastleggen van data verhoogd met 250%. 

De potentiële markt voor AI tools die het verwerken van documenten kunnen automatiseren is enorm. Het invoeren van documenten is een terugkomende taak binnen vrijwel elke organisatie. Alleen al het invoeren van verkooporders brengt een enorme markt met zich mee. Volgens schattingen van Conexiom wordt er elk jaar 8,4 biljard dollar aan zakelijke verkooporders handmatig verwerkt in alleen al de Verenigde Staten. 

Hoewel de markt groot is, zal Google moeten concurreren met zijn bekende concurrenten. Amazon Web Services biedt met Textract een vergelijkbare tool voor het genereren van informatie uit documenten. Met Form Recogniser heeft ook Microsoft een concurrerende tool.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home