Google maakt Cloud gratis voor beginnende start-ups

Google Cloud

Google wil start-ups stevig sponsoren in hun beginjaren. Bedrijfjes die in aanmerking komen, kunnen het eerste jaar gratis gebruik maken van Google Cloud en krijgen het tweede jaar een fikse korting.

Google wil jonge start-ups aantrekken naar zijn cloud. Daartoe gaat de internetreus de bedrijfjes financieel ondersteunen. Start-ups die in aanmerking komen kunnen het Google Cloud Platform een jaar lang gratis gebruiken. Google zal alle kosten dekken tot een plafond van 100.000 euro. In het tweede jaar krijgen ze 20 procent korting, opnieuw tot een maximumbedrag van 100.000 euro.

Verder plant Google om de start-ups te ondersteunen met een nieuw Startup Succes Team. Dat team vormt een aanspreekpunt voor de bedrijven. Google wil de organisaties vlot toegang geven tot zowel technologie als de ondersteuning om die optimaal te gebruiken.

Vroeg binden

Voor start-up is het voordeel duidelijk: zij kunnen in de eerste jaren van hun oprichting meteen gebruik maken van de cloud en bijhorende voordelen zonder dat daar een grote kost mee gemoeid is. Natuurlijk biedt Google de ondersteuning niet uit de goedheid van zijn hart. Door start-ups snel aan zijn cloud te binden, is de kans groter dat ze klant blijven bij het Google Cloud Platform. Wanneer de bedrijfjes in hun opstartfase bepaalde clouddiensten omarmen, lopen ze immers het risico zich via Google-specifieke diensten aan het platform te binden.

lees ook

AWS, Microsoft en Google vergeleken: de belangrijkste troeven en nadelen

Om toegang te krijgen tot het gratis aanbod moet je als start-up verifieerbaar je eerste kapitaal hebben opgehaald, van pre-seed tot Series A. Verder wil Google dat start-ups niet ouder zijn dan tien jaar, een publiek toegankelijke website hebben en in het bezig zijn van een Google Cloud Billing Account ID met een domein dat overeenkomt met dat van je bedrijf. Organisaties die een IPO achter de rug hebben, al 10.000 dollar of meer in credits hebben gekregen of deel uitmaken van een overheid, VZW of onderwijsinstelling maken geen kans. Ook persoonlijke blogs, consultancy-start-ups of cryptobedrijven zijn niet welkom.

Volgt de concurrentie?

Het aanbod ter waarde van 200.000 dollar is een flinke sprong vergeleken met de beperkte trial die Google aanvankelijk bood. Bedrijven die geen aanspraak maken op het programma, kunnen nog steeds via een trial met 300 dollar aan credits aan de slag. Google is momenteel uniek in de schaal van zijn incentive voor start-ups. Gezien de hoge druk om te blijven groeien voor alle grote cloudproviders zijn we benieuwd of AWS en Microsoft Azure binnenkort met een alternatief zullen komen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home