Flexera: ‘Bijna een derde van cloud-uitgaven is verspilling’

multi-cloud

Het afgelopen jaar zijn bedrijven massaal overgestapt op de cloud. De uitgaven aan cloud-diensten blijven elke maand pieken. Maar zijn al deze uitgaven nodig of wordt er ook veel verspild? Dat onderzocht Flexera met zijn State of the Cloud rapport. 

In het onderzoek ondervroeg Flexera 750 leidinggevenden over hun ervaringen. De conclusie: voor veel leidinggevenden is het een groot mysterie waar al het geld dat wordt uitgegeven aan de cloud nu daadwerkelijk heen gaat. 

Deelnemers aan het onderzoek schatten dat ongeveer 30% van wat ze uitgeven aan clouddiensten verspilling is. Flexera zelf denkt dat het cijfer (gebaseerd op ervaringen met eigen klanten) nog wat hoger ligt, op 35%. Deze cijfers komen goed uit voor Flexera, dat bedrijven helpt om meer grip te krijgen op hun IT-middelen. 

Om cloud-kosten zoveel mogelijk te beperken, maken organisaties steeds meer gebruik van automatisering. Zo stellen bedrijven bijvoorbeeld geautomatiseerde beleidslijnen in die workloads automatisch afsluiten of ze optimaler laten draaien. 

Cloud-uitgaven zijn sterk toegenomen

Van de deelnemende leidinggevenden geeft 36% aan jaarlijks meer dan 12 miljoen dollar uit te geven aan de cloud. 86% van de deelnemende bedrijven besteedt meer dan 1,2 miljoen dollar aan cloud-diensten. Dat is een flinke stijging met een jaar eerder, toen slechts 20% van de bedrijven nog meer dan 12 miljoen uitgaf.

Van alle deelnemers aan het onderzoek maakt 97% gebruik van ten minste één publieke cloud. Daarbij heeft 80% een private cloud en 78% gebruikt een hybride cloud. Ook het gebruik van multicloud is toegenomen: vrijwel alle deelnemende leidinggevenden zagen multicloud als de belangrijkste cloud-strategie. 

De meestvoorkomende multicloud-benadering die bedrijven gebruiken is een combinatie tussen meerdere publieke en private clouds. VMware vSphere is met 36% de populairste private cloud. Ook Microsoft Azure Stack (35%), AWS Outpost (28%) en OpenStack (28%) zijn populair. 

Het feit dat organisaties het afgelopen jaar meer gebruik zijn gaan maken van de cloud, levert naast minder grip op de uitgaven (in 79% van de gevallen) ook andere uitdagingen met zich mee, zoals: zorgen rondom beveiliging (81%), problemen rondom het beheer (75%) en gebrek aan voldoende expertise (75%).

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home