Europese clouddienst Gaia-X groeit met 212 nieuwe partners

Het Gaia-X-initiatief heelt 212 nieuwe partners aan boord. Daarmee heeft het Europese cloudproject zowat de hele technologiewereld mee. Sommige partners zijn echter omstreden, net als de communicatie errond.

Gaia-X keurt de deelname van 212 nieuwe partners goed. Gaia-X is een Frans-Duits-initiatief voor de oprichting van een Europese cloud. Het is niet de bedoeling van Gaia-X om zelf een concurrent voor AWS, Microsoft Azure of het Google Cloud Platform uit de grond te stampen. In de plaats daarvan werkt het initiatief met bestaande technologiepartners die diensten kunnen aanbieden binnen een Europees goedgekeurd kader. Dat zou de onafhankelijkheid en privacy van Europese data moeten verbeteren.

Techwereld present

In de nieuwe lijst met partners staan zowat alle grote bedrijven. Internationale techgiganten zoals Microsoft, Google, Amazon, IBM, Oracle, Cisco en Alibaba onderschrijven het initiatief. Het valt op dat 92 procent van de partners volgens Gaia-X zelf Europees is. De Volkskrant kon de lijst met partners inkijken, en stelt vast dat Gaia-X het label Europees wel heel laks neemt. Het cloudproject kijkt schijnbaar naar het hoofdkwartier van de tak waaronder een organisatie in de EU zaken doet. Zo is Google een Iers bedrijf, Fujitsu en Huawei zouden Duits zijn en IBM blijkt Belgisch. Het cijfer van 92 procent moeten we zo schijnbaar met een korrel zout nemen.

Ook de bedrijven zelf doen stof opwaaien. Meer specifiek keurde Gaia-X de samenwerking met het omstreden Amerikaanse Palantir goed. Dat bedrijf zet in op data-analyse maar laakt transparantie. De bekendste klant van Palantir is de Amerikaanse overheid en dan meer specifiek ICE, dat analytics gebruikt om migranten te deporteren. Ook de CIA is een investeerder in en klant van Palantir. Het is onduidelijk hoe Gaia-X de deelname van Palantir wil rijmen met de waarden van Europese soevereiniteit en privacy. De organisatie zelf ziet geen problemen, aangezien alle deelnemers aan dezelfde Europese voorwaarden moeten voldoen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home