‘EU-uitgaven aan publieke cloud stijgen dit jaar tot 113 miljard dollar’

Europese organisaties zullen in 2022 113 dollar euro uitgeven aan de publieke cloud. Tegen 2026 zullen die investeringen volgens IDC zelfs verdubbelen.

IDC verwacht dat Europese bedrijven dit jaar 113 miljard dollar zullen uitgeven aan diensten in de publieke cloud. Tegen 2026 zal dat bedrag zelfs verdubbelen tot 239 miljard dollar. SaaS-toepassingen blijven de grootste drijfveer. SaaS is zo alomtegenwoordig dat wie een toepassing in de cloud afneemt, daar vaak zelfs niet bij stilstaat dat het geld naar een cloudinvestering gaat.

Platform-as-a-Service (PaaS) wordt volgens IDC de grootste groeier. PaaS laat organisaties toe snel toepassingen te bouwen en te testen. De aanhoudende digitaliseringsgolf zet ondernemingen aan om daarvoor naar de cloud te kijken.

Overal groei

IDC verwacht dat professionele dienstverlening, fabricage maar ook de financiële sector de drijvende krachten zullen zijn. Dit jaar zijn die sectoren goed voor 60 procent van de uitgaven. Sectoren waar mensen centraal staan, zetten ook steeds meer in op cloud met het oog op robuustheid. Door het zwaartepunt van ondernemingen digitaal te leggen, hopen bedrijven beter bestand te zijn tegen externe factoren zoals de pandemie of oorlog. IDC verwacht daarom een groei van 26,4 procent in dit segment.

IDC neemt ook Rusland in rekening, en stelt vast dat de omarming van de cloud daar trager zal groeien. Aangezien veel bedrijven Rusland hebben verlaten, verwacht IDC een groei van amper 7,7 procent.

Over het algemeen ziet IDC de zoektocht naar data-analytics in realtime als een belangrijk lokmiddel van de cloud. Data moet de business ondersteunen en diensten die gegevens vlot omzetten naar inzichten, zitten in de praktijk meestal in de cloud.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home