EU start pilootproject met NextCloud en LibreOffice

europese unie

De Europese privacytoezichtshouder onderzoekt het gebruik van opensourcesoftware. Europa wil hiermee de afhankelijkheid van de grote techreuzen afbouwen.

EDPS kondigde op donderdag aan een proefcontract te hebben afgesloten met NextCloud en LibreOffice, twee opensource online cloudtoepassingen. De Europese privacytoezichthouder wil de software gebruiken voor het bewaren en uitwisselen van bestanden, maar ook voor communicatieve doeleinden.

Het doel van het project is om een ‘beveiligde cloudomgeving’ te ontwikkelen voor werknemers van alle EU-instellingen. De software zal gehost worden bij een niet nader-genoemde Europese cloudprovider.

Privacy

De hoofdreden om over te schakelen op de opensourcesoftware van NextCloud en LibreOffice is privacy, verklaart Wojciech Wiewiórowski. “Opensourcesoftware biedt gegevensvriendelijke alternatieven voor clouddiensten van grote providers. Oplossingen als deze helpen de afhankelijkheid van monopolistische vendoren te verminderen en om gegevens op een verantwoorde wijze te verwerken.”

Wiewiorowski wijst daarbij voornamelijk op de overdracht van gegevens buiten Europees grondgebied wat sinds het opblazen van het privacyschild niet meer mogelijk is. Een nieuw akkoord tussen de Unie en de VS heeft de deur wel weer op een kier gezet. Door te werken met opensourcesoftware die volledig binnen Europa gehost wordt, zorgt de EU ervoor dat het zijn eigen regels beter naleeft.

lees ook

‘EU doet een toegeving aan de VS met het trans-Atlantisch kader voor gegevensbescherming’

Op eigen benen staan

De Europese waakhond onderzoekt volop welke opensource-alternatieven er bestaan voor populaire technologieplatformen. Zo wil Europa stelselmatig de afhankelijkheid van de Amerikaans techreuzen afbouwen. De Europese Commissie wil graag strengere regels opleggen aan Microsoft, Google en consoorten, maar dat is moeilijk als je zelf steunt op hun technologieën. Het gebruik van opensource waar mogelijk neemt die spreidstand weg.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home