AI, development en cloudbeveiliging: Dynatrace scoort volle bingokaart

dynatrace

Dynatrace kondigt in het kader van zijn Perform-conferentie nieuwe uitbreidingen van het observabilityplatform aan. De aankondigingen focussen op drie domeinen: AI, development en cloudbeveiliging.

Dynatrace organiseert deze week zijn jaarlijkse Perform-conferentie en wil de naam van het evenement kracht bijzetten met nieuwe aankondigingen. Onder het motto ‘Wat je niet ziet, kan je niet verbeteren’ breidt het zijn observabilityplatform fors uit. De verbeteringen brengen meer zichtbaarheid op AI, development en cloudbeveiliging: drie domeinen waarmee je als IT-bedrijf kan scoren.

“AI zat al lang voor de GenAI-hype in de kern van ons platform, we liften niet gewoon mee op de hype”, zegt Chris Geebelen, Solutions Engineering Director voor Dynatrace in de Benelux en de Nordics-regio, die ons virtueel door de aankondigingen gidst. “Vanin het begin biedt ons platform causale en voorspellende AI aan. We hebben dit uitgebreid met NLP om bedrijven om sneller de oorzaak van problemen te doen begrijpen. Hoe korter de duurtijd van problemen, kan worden gehouden, hoe kleiner de impact op de business.

Van reactief naar proactief

De AI-engine van Dynatrace heet Davis. Dynatrace breidt Davis AI uit met mogelijkheden voor preventieve IT-operaties. Dit betekent dat bedrijven niet langer alleen problemen kunnen oplossen zodra ze zich voordoen, maar deze ook kunnen voorspellen en voorkomen. Davis AI maakt gebruik van geavanceerde AI-technieken om IT-teams vroegtijdig te waarschuwen voor potentiële incidenten en biedt automatische aanbevelingen voor probleemoplossing.

lees ook

Dynatrace CEO: ‘Software is veel meer dan een verkeerslicht waar alles wel, niet of een beetje werkt’

Een belangrijk aspect van de update is de mogelijkheid om automatisch Kubernetes-deployments aan te passen op basis van daadwerkelijk gebruik. Daarnaast wordt root cause analysis verbeterd met natuurlijke taalverwerking, waardoor IT-teams sneller en efficiënter kunnen reageren op storingen.

Observability voor ontwikkelaars

Om ontwikkelteams beter te ondersteunen, introduceert Dynatrace een observability-oplossing op maat van ontwikkelaars. Deze biedt real-time inzichten in applicatieprestaties, infrastructuurgezondheid en gebruikerservaringen. Ontwikkelaars kunnen nu gebruikmaken van een Live Debugger, waarmee ze problemen kunnen analyseren zonder dat er herdeployments nodig zijn.

Daarnaast is er een zelfbedieningsmodel toegevoegd, waarmee ontwikkelteams eenvoudiger toegang krijgen tot observability-tools via ontwikkelaarsportalen en geïntegreerde ontwikkelomgevingen. Dit helpt bij het verminderen van datasilo’s en versnelt de samenwerking tussen teams.

“In deze laag zetten we tools van een ontwikkelaarsomgeving om naar een effectieve productieomgeving, om de kloof tussen development en business te verkleinen. AI wijst de richting aan, maar voor complexere problemen willen ontwikkelaars een stapje verder kunnen gaan dan root cause-analyse”, legt Geebelen uit.

Stevig postuur

Dynatrace begeeft zich ten slotte steeds verder op het terrein van cloudbeveiliging. Daarmee schaatst het bedrijf volgens Geebelen niet op glad ijs: “De data die ons platform verwerkt, is niet alleen interessant voor observability, maar ook voor beveiliging. Met het in werking treden van reguleringen zoals DORA en NIS2 staan bedrijven voor nieuwe uitdagingen”.

De aankondiging van vandaag is een nieuw Cloud Security Posture Management-tool. Deze uitbreiding biedt bedrijven betere beveiligings- en compliance-mogelijkheden voor hybride en multi-cloudomgevingen. De CSPM-oplossing breidt de bestaande Kubernetes-mogelijkheden uit en helpt bedrijven bij het naleven van regelgevingen. Door security- en observability-data te combineren in één platform, kunnen bedrijven hun beveiligingsstrategie optimaliseren en sneller reageren op dreigingen. Automatische risicobeoordeling en remediëring zorgen ervoor dat organisaties hun beveiligingsbeleid efficiënter kunnen beheren.

Met deze uitbreidingen wil Dynatrace bedrijven helpen om sneller te innoveren en de complexiteit van moderne IT-omgevingen beter te beheersen. Door AI-gedreven automatisering in te zetten in zowel IT-operaties als beveiliging, kunnen organisaties efficiënter werken en risico’s minimaliseren. De aangekondigde oplossingen zullen naar verwachting binnen 90 dagen beschikbaar zijn.