Datadog-rapport ziet serverless computing de standaard worden

serverless computing

Serverless computing zou volgens Datadog snel de standaard wordt, als het dat al niet is. Meer dan de helft van de organisaties gebruikt serverless momenteel al op Amazon, Microsoft of Google, blijkt uit het onderzoek.

Van serverless-technologie maken meer dan de helft van de gebruikers van de drie grote cloudspelers gebruik. Bij Amazon ligt het gebruik wel het hoogste (meer dan 70%), maar ook bij Microsoft en Google ligt het gebruik boven de 50 procent. Deze resultaten brengt Datadog naar buiten in zijn The State of Serverless-rapport.

Ter opfrissing: serverless-computing gebeurt wel degelijk op servers, maar het betaalmodel is erg flexibel. Wie serverless-workloads draait, betaalt enkel voor de exacte resources die de workloads op een gegeven moment consumeren.

Lambda en serverless containers

De onderzoekers zien verder duidelijk dat de combinatie van serverless computing en containers vaak opduikt. Het rapport belicht hierin specifiek de Lambda-gebruikers. In 2020 maakte AWS het mogelijk om Lambda te gebruiken voor serverless containers.

Het voordeel van deze combinatie ligt niet alleen in de prijs, vertelt Ilan Rabinovitch, SVP of product and community bij Datadog: “Iedere cloudprovider begint met het aanbieden van manieren waarop je jouw containers uitvoert als een serverless mechanisme waarbij je niet moet inzitten over deze infrastructuur, en zelfs aan de functionele kant maken ze het mogelijk voor je om containers te pushen als deployment mechnisme. Dus in plaats van een zipbestand te moeten uploaden om een Lambda-functie uit te voeren, upload je een Docker-container, en zij zullen dat ook voor jou uitvoeren.”

lees ook

Serverless: de voor- en nadelen volgens specialisten

Datadog wijst er nu op dat sinds de lancering al 20 procent van de Lambda-gebruikers van deze functionaliteit geniet.   

Bron: Datadog

Google en Microsoft

Google lanceerde een serverless aanbod voor Docker-containers onder de naam Google Cloud Run. Het populairste serverless-aanbod in de Google Cloud behoort tot op de dag van vandaag nog toe aan Google Cloud Functions. Al ziet Datadog dat het gebruik van Google Cloud Run behoorlijk in de lift zit. Waar in 2020 het verschil in gebruikersaantal nog meer dan tien procent bedroeg, ligt dat momenteel nog geen 5 procent uit elkaar.

Bron: Datadog

Bij Azure volgen de cijfers voor deze producten dezelfde lijn. Azure Functions is al jaren de populairste en bereikt steeds een gebruikspercentage van rond de 40 procent. Azure Container Instances kon in juni 2020 nog net geen 20 procent van de Azure-gebruikers lokken, maar schurkt tegenwoordig tegen de 30 procent aan.

Bron: Datadog

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home