Cloudmarkt dikt dit jaar aan tot 500 miljard dollar volgens Gartner

cloud geld

Gartner verwacht dat de uitgaven in de publieke cloudmarkt dit jaar nog zullen stijgen tot bijna 500 miljard dollar onder impuls van onder andere hybride werk.

Dit jaar nog zal de publieke cloudmarkt goed zijn voor zo’n half biljoen aan uitgaven. Dat voorspelt Gartner. Concreet ziet het analysebureau een groei van 20,4 procent jaar op jaar, waardoor de uitgaven dit jaar op 494,7 miljard dollar zullen stranden. De groei zou aanhouden in 2023, waardoor de markt aandikt tot 600 miljard dollar.

De stijging gebeurt onder andere onder impuls van enterprises die steeds complexere cloud native-diensten afnemen, die op hun beurt met een steviger prijskaartje komen. Gartner noemt onder andere containers, database platform-as-a-service, AI en ML.

SaaS kampioen

Het grootste deel van de koek blijft evenwel gereserveerd voor SaaS. Daarvoor voorspelt Gartner 109,6 miljard aan uitgaven. Vergelijk dat met DaaS, zoals de Cloud PC-VDI-oplossing van Microsoft, dat dit jaar maar goed zal zijn voor om en bij de 2,6 miljard dollar.

De stijgende trend hoeft niet te verrassen. De cloudmarkt groeit jaar na jaar en de pandemie heeft digitale transformatie alleen maar versneld. Door workloads naar de cloud te verhuizen, zijn ze immers van overal toegankelijk wat hybride werk een stuk eenvoudiger maakt. In die context ziet Gartner ook een stijgend belang van cloudgerelateerde diensten zoals SASE, die een dergelijke manier van werken verder ondersteunen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home