Belgisch leger trekt naar de cloud

belgisch leger

Volgens minister van Defensie Theo Francken (N-VA) is het een ‘pure noodzaak’ dat het Belgisch leger zijn IT naar de cloud verhuist, om de digitale beveiliging van ons land te verhogen.

Theo Francken, federaal minister voor Defensie (N-VA), maakt een spaarpot van 61 miljoen euro vrij om te investeren in de cyberbeveiliging van België. De minister heeft drie projecten op ogen, waarvan cloudmigratie met stip op nummer één staat. Vanaf volgend jaar wil het Belgische leger zijn IT-infrastructuur in de beveiligde omgeving van de cloud onderbrengen.

Minister Francken noemt die investeringen in het huidige geopolitieke klimaat een ‘pure noodzaak’. “De realiteit is hard. België is al herhaaldelijk het doelwit geweest van gesofisticeerde cyberaanvallen. De gevolgen van zulke aanvallen worden alleen maar groter door de aanwezigheid van internationale instellingen in ons land”, zegt Franken aan De Morgen. De Belgische overheid kreeg vorige maand meerdere cyberaanvallen vanuit Rusland te verduren.

Naar de cloud

Een van de topprioriteiten van het Belgisch leger is om grotendeels over te schakelen van eigen datacenters naar de cloud. Dat moet de beveiliging van gevoelige militaire data en infrastructuur beschermen tegen zowel fysieke als digitale aanvallen. Het klopt dat de cloud over het algemeen een goed beveiligde omgeving biedt, al ben je nog steeds de klos als er iets misgaat in een datacenter en je geen eigen back-ups achter de hand hebt.

Voorbeelden uit het buitenland sterken de overtuiging van het Belgisch leger. Oekraïne maakte na het uitbreken van de oorlog snel de omschakeling naar de cloud. Onder meer AWS bood de Oekraïense overheid een helpende hand. Datacenters worden omwille van hun grote belang in de digitale infrastructuur een doelwit van fysieke en hybride oorlogsvoering. In Oekraïne zijn datacenters zwaar beschadigd door raketaanvallen van Rusland en pro-Russische cyberaanvallen richten hun pijlen op kritieke infrastructuur.

lees ook

Een kijk in de Russische cyberonderwereld: reputatie, strikte regels en onderlinge strijd

Cloudmigratie ligt in een overheidscontext vaak moeilijker omdat het beheer van data deels uit handen wordt gegeven. Welke cloudprovider het Belgisch leger kiest, kan strategische gevolgen hebben. Het huidige geopolitieke klimaat zet de relaties en afspraken rond datauitwisseling tussen Europa en de Verenigde Staten zwaar onder druk. In zee gaan met één van de grote Amerikaanse spelers zou in een militaire context grote gevolgen kunnen hebben voor ons land.

De geest van Log4j

Het digitale beveiligingsbudget zal niet volledig naar de cloud gaan. Franken wil ook de threat intelligence-capaciteiten van het leger verhogen om datastromen beter te kunnen opvolgen. Hiervoor werd enkele jaren geleden al een cybercommando opgericht binnen het leger om kritieke infrastructuur veilig te houden, dat samenwerkt met CCB.

Een derde investering is in netwerkbeveiliging. De geest van de Log4j-hack uit 2021, waarbij het netwerk van het leger werd gekraakt, zindert nog steeds na. Defensie krijgt ook hulp van Orange om digitale communicatie over de netwerken te beveiligen, zoals het liet zien tijdens de MWC-beurs.