Vandaag is het 31 maart, dus opnieuw World Backup Day. Geen officiële feestdag maar wél een noodzakelijke reminder.
Wie vandaag géén goede back-upstrategie heeft, speelt met vuur. Cyberaanvallen komen steeds vaker voor, en wetgeving zoals NIS2 dwingt organisaties om hun databeveiliging op orde te krijgen.
Back-ups zorgen er niet alleen voor dat je eventueel bestanden terugkrijgt, maar maken jou en jouw organisatie ook digitaal weerbaar. “Cybersecurity begint met een doordachte back-upstrategie. Op deze World Backup Day is het belangrijk om je cruciale gegevens te beschermen door het 3-2-1 principe toe te passen: drie kopieën, twee typen opslagmedia en één off-site locatie.” stelt Ferdi van der Zwaag, Team Leader Benelux bij Kingston Technology Europe Co LLP.
Klikken op ‘opslaan’ is al lang niet meer genoeg.
Dataverlies heeft een hoge prijs
Van laptops die het begeven tot ransomware die zich meester maakt over een volledig netwerk: er zijn enorm veel manieren om data kwijt te geraken. En de gevolgen zijn niet min. Bedrijven verliezen niet alleen bestanden, maar ook klantenvertrouwen en in het ergste geval: geld. Veel geld.
Cybercriminaliteit blijft de laatste tijd fel toenemen. De Europese NIS2-richtlijn, die sinds oktober 2024 van kracht is, verplicht organisaties om hun IT-veiligheid grondig op orde te krijgen.
“Nu cybercriminaliteit ongekende hoogten bereikt, betekent de invoering van de NIS2-richtlijn een belangrijke stap vooruit in het versterken van de cyberbeveiliging van kritieke infrastructuur binnen de EU,” aldus Van der Zwaag. “Organisaties moeten proactieve maatregelen nemen om aan NIS2 te voldoen en gevoelige data te beschermen.”
Met andere woorden: back-ups worden ‘wettelijk verplicht’.
“Hardwaregebaseerde encryptie-oplossingen bieden een schaalbare en betrouwbare manier om aan de regelgeving te voldoen en essentiële informatie te beveiligen, en helpen zo bij het navigeren door de complexiteit van het hedendaagse cybersecuritylandschap.”
De basis: 3-2-1
De bekendste back-upregel blijft de 3-2-1-aanpak, die van der Zwaag ook aanhaalde. De essentie:
- Drie kopieën van je data: het origineel en twee back-ups
- Twee verschillende media: bijvoorbeeld een externe SSD en een cloudoplossing
- Een back-up op een andere locatie, fysiek of virtueel
Hiermee wed je niet op één paard. Gaat één medium stuk of wordt een volledige server geïnfecteerd? Dan heb je nog altijd een kopie.
Voor bedrijven gebeurt die back-up vaak via een cloudplatform. Voor thuisgebruikers kan het ook een externe schijf zijn die ze op een andere locatie bewaren.
Tools en strategieën voor elke doelgroep
Er is geen algemene oplossing als het over back-ups gaat, maar deze tips helpen jou om een degelijke back-upstrategie op te zetten.
Om te beginnen zijn handmatige back-ups onbetrouwbaar. Iedereen vergeet het wel eens te doen. Gelukkig bestaan er vandaag tools die dat automatisch doen. Denk aan Time Machine (Mac) of meer uitgebreide software. Die back-ups maak je best op een externe harde schijf of NAS. Zo’n oplossing biedt snelle toegang tot je bestanden. Cloudopslag biedt extra bescherming en die combinatie is vandaag eigenlijk perfect.
Daarnaast is hardwarematig encrypteren is aan te raden, zeker voor sectoren die in orde moeten zijn met NIS2 of GDPR. Zo zijn je gegevens zelfs bij diefstal nog steeds onleesbaar voor anderen. Ten slotte is een back-up die je niet kunt terugzetten eigenlijk vrij nutteloos. Daarom is het belangrijk om regelmatig te testen of jouw bestanden ook echt te herstellen zijn.
Wat past bij jouw behoefte?
Voor thuisgebruikers is een combinatie van een externe schijf en cloudopslag zoals Google Drive, Microsoft OneDrive of iCloud vaak voldoende. Zorg wel dat je automatische synchronisatie inschakelt, zodat je back-up altijd actueel blijft.
Voor bedrijven zijn er meer uitgebreide oplossingen. Denk aan back-ups van servers, volledige virtuele machines of SaaS-data. Professionele IT-teams kiezen voor back-ups die niet overschreven kunnen worden, ook niet door ransomware.
Ook belangrijk: weet wat te doen bij dataverlies. Wie doet wat? Hoe snel moet de data weer beschikbaar zijn? Zonder antwoord op die vragen, is je back-upstrategie eigenlijk onvolledig.
lees ook
Waarom een USB-stick met hardwarematige beveiliging een goed idee is
World Backup Day is niet voor niets in het leven geroepen. Elk jaar opnieuw verliezen mensen en bedrijven hun data, gewoon omdat er geen back-up bestond.
“Cybersecurity begint bij een goede back-upstrategie,” besluit Van der Zwaag. “En die hoeft niet complex te zijn. Begin met 3-2-1. Automatiseer. Versleutel waar nodig. En test geregeld.”
Je data verliezen is één ding. Je data niet terugkrijgen? Da’s pas rampzalig.