AWS-tool brengt CO2-uitstoot cloudgebruik in kaart

aws

AWS wil organisaties tonen wat de impact van hun AWS-workloads op het milieu is. Een nieuwe tool visualiseert daartoe de CO2-uitstoot.

AWS wil klanten tonen hoeveel CO2 workloads in de cloud genereren. De nieuwe Customer Carbon Footprint Tool visualiseert hoeveel CO2-uitstoot organisaties al genereerden, voor welke uitstoot workloads verantwoordelijk zijn en hoe de uitstoot bij verder gebruik van AWS zal evolueren.

De tool past binnen de marktstrategie van AWS. De provider zet zelf in op een lagere milieu-impact en stelt dat gebruik van de cloud minder CO2 genereert dat een eigen on-premises datacenter. In de tool kan je daarom ook zien hoeveel CO2 je zogezegd hebt bespaard door voor AWS te kiezen in de plaats van een eigen datacenter.

Evolutie naar 100 procent groen

Je vindt de Customer Carbon Footprint Tool via de AWS Billing-console. Je kan er de CO2-uitstoot per type dienst en per geografische locatie onderzoeken. Verder krijg je een overzicht doorheen de tijd van de uitstoot. Je kan zien hoe die positief zal evolueren naarmate AWS overschakelt op hernieuwbare energie. Dat proces moet tegen 2025 rond zijn voor de provider. AWS wijst erop dat de tool gegevens gebruikt die voldoen aan het Greenhouse Gas Protocol: de internationale standaard voor de rapportage van broeikasgassen.

De tool biedt een interessante visualisatie van de uitstoot die gepaard gaat met IT-workloads. Hou wel in je achterhoofd dat er voor AWS ook een belangrijk marketing-element speelt in de lancering ervan. Wat de tool je bijvoorbeeld niet zal vertellen, is hoe de uitstoot bij AWS in verhouding staat tegenover de uitstoot van gelijkaardige workloads bij een andere cloudprovider. De cloudinfrastructuur van Oracle draait bijvoorbeeld vandaag al helemaal op groene energie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home