AWS maakt nieuwe Intel gebaseerde EC2-instances beschikbaar

AWS introduceert nieuwe x86 EC2-instances gebaseerd op Intel-chips. Die moeten meer pk’s bieden voor hetzelfde geld.

AWS breidt zijn EC2-aanbod uit met nieuwe instances. De m6i-instances zijn gebouwd rond de recentste Xeon Scalable-processors van Intel. Die Ice Lake-chips halen een turbofrequentie van 3,5 GHz en zijn gebakken om Intels 10 nm-proces. De instances vertrouwen verder op de Nitro-technologie van de cloudreus. Dat wil zeggen dat sommige taken zoals de netwerkbeveiliging en het hypervisormanagement wegvallen van de CPU en in de plaats daarvan voor zelf gebouwde hardware worden verzorgt. Dat moet efficiënter en veiliger zijn.

Krachtiger

De nieuwe m6i-instances bieden tot 15 procent meer rekenkracht voor een gegevens prijskaartje vergeleken met m5 volgens AWS. De geheugenbandbreedte stijgt met 20 procent. Aan de bovenkant van het spectrum voorziet AWS de m6i.32xlarge met 128 vCPU’s en 512 GiB aan geheugen: een nieuwe optie in het gamma.

In totaal voorziet de cloudprovider negen smaakjes voor de m6i-instances, te beginnen met 2 vCPU’s en 8 GiB aan geheugen tot en met voorgenoemde m6i.32xlarge.

Divers aanbod

AWS richt de nieuwe EC2-instances op algemeen gebruik. Ze zijn beschikbaar voor onder andere containers, microservices, Exchange, SharePoint, MySQL en meer. De zwaardere exemplaren kunnen zelfs lichte HPC-workloads verzetten. De m6-instances zijn bovendien SAP-gecertifieerd.

Het aanbod van AWS wordt alsmaar meer divers. Daarom past het bedrijf de naamgeving van zijn instances een beetje aan. De ‘i’ in de naamgeving illustreert in dit geval dat de instances Intel aan boord hebben. Voor zijn AMD-aanbod voegt AWS een ‘a’ toe (m5a), instances met de zelf gebouwde Graviton-processors krijgen een ‘g’ (m6g).

De m6-instances zijn in eerste instantie beschikbaar in zes AWS-regio’s, waaronder Ierland en Frankfurt voor Europa.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home